Aquarium verhuizen

TIPS voor het verhuizen van een aqaurium

Omdat ik merk dat er veel vragen voorbij komen over hoe je een bestaand aquarium verhuist, heb ik hier een fijne blog over geschreven zodat het verhuizen van je aquarium goed zal verlopen met zo min mogelijk stress voor de vissen en natuurlijk voor jou! Na het lezen van de blog weet ik zeker dat je een stuk geruster zal zijn over de verhuizing!

Het verhuizen van een aquarium kan best een werkje zijn. Vooral de verhuizing van grotere aquaria heeft wat voeten in aarde. Ik beschrijf duidelijk en simpel het proces zodat je veilig en snel je aquarium kan verhuizen of verplaatsen. Veiligheid is natuurlijk het belangrijkste voor jezelf, het glas en de vissen!

Voorbereiding aquarium verhuizen

Voor het verplaatsen van een bestaand aquarium kan je het beste een strakke planning maken. Dit is cruciaal omdat je zo min mogelijk tijd kwijt wil zijn aan het ontmantelen, overbrengen en opnieuw plaatsen van je aquarium. Maak voor jezelf een draaiboekje of gebruik deze blog als checklist! 

Om je aquarium succesvol te verhuizen en de balans gelijk weer te vinden op zijn nieuwe stek is het in ieder geval van groot belang dat je je filter zo kort mogelijk ontmanteld en zo snel mogelijk weer laat draaien. Dit in verband met de bacteriën in het filter die stromend water nodig hebben om te overleven. 

Uit onderzoeken blijkt dat de bacteriecultuur best een tijdje kan overleven zonder stromend water en dat het lang duurt voordat alles is uitgestorven. Echter hoe korter de tijd hoe minder bacteriën verdwijnen hoe stabieler het aquarium is op zijn nieuwe plaats.

Aquascape website

Aquariumvissen verhuizen:

Bij de ontmanteling moet je als eerste rekening houden met je vissen en andere diertjes zoals garnalen en slakken. Bij grotere aquaria zal je je vissen tijdelijk in een andere omgeving moeten opvangen.

Bij kleinere aquaria zou je de helft van het water er uit kunnen halen en het aquarium kunnen vervoeren als deze te tillen is. Hoe korter hoe beter. Verminder een groot gedeelte van het water in je aquarium. Vang de vissen voorzichtig uit met een netje. Plaats ze in een redelijke emmer of bak. Zorg dat het tijdelijke opvangadres schoon en afgedekt is. Vul de emmer/bak met het bestaande aquariumwater en plaats wat planten er bij zodat de vissen hier in kunnen schuilen.

Handig is om de emmer, bak of zak tijdens het vervoer donker te houden, zodat de vissen minder stress ervaren. Het filter hoeft niet aangesloten te zijn bij het vervoer zolang de rit niet meer dan 2 a 3 uur duurt. Duurt de rit langer dan is het verstandig om te kijken of je op zijn minst een luchtpompje zou kunnen plaatsen.

Aquarium ontmantelen:

De grootste klus zal zijn om het aquarium te ontmantelen. Je kan er voor kiezen om alles uit je aquarium te halen of alleen het water. Alleen het water uit je aquarium halen is natuurlijk sneller en je planten houden het echt wel een tijdje vol in het hele kleine laagje water wat overblijft. Heb je een open aquarium dek de bovenkant af met plastic zodat het vocht niet verdampt en je planten niet uitdrogen.

Duurt het overbrengen meer dan twee a drie uur naar de nieuwe stek, heb je een instabiele inrichting die in de war zal raken of is het aquarium nog steeds te zwaar? Dan zou ik er voor kiezen om de inrichting ook te ontmantelen en de planten in een emmer water over te brengen, zodat ze niet uitdrogen. Het zand of soil kan je ook in emmers doen.

Aqauarium filter ontmantelen

Het filter ontmantelen dient altijd als laatste te gebeuren en weer als eerste aangesloten te worden. Je moet het zo zien. Het filter is het allerbelangrijkste om te koesteren. De bacteriecultuur in je filter is van groots belang voor een feilloze doorstart op je nieuwe adres. 

Perfect zou zijn als je een manier kan vinden om je filter helemaal niet uit te hoeven zetten. Echter is dit vaak onhaalbaar. Houd je filtermedia in ieder geval gevuld met water en laat hem zeker niet uitdrogen! 

Plaats het filter op je nieuwe adres bij binnenkomst gelijk in een emmer/bak met water en laat hem weer draaien. Zo heb je de tijd om rustig je aquarium opnieuw in orde te maken.

Vervoeren van je aquarium:

Het vervoer van een aquarium zal voorzichting moeten gebeuren. Pak hem goed in met dekens en voorkom schuiven. Ben je een echte Max Verstappen? Laat dan iemand anders rijden. Het hoofddoel is om jouw aquarium heelhuids over te brengen. Hoe naar zou het zijn als je door onvoorzichtig gedrag een lek aquarium hebt?

Aquariumvissen overwennen

Als laatste kan je rustig je vissen overwennen. Laat ze 30 minuten aan de temperatuur wennen en voeg beetje bij beetje wat nieuw water bij het oude water. Na 30 minuten kan je ze kennis laten maken met je nieuwe stek. Let goed op de temperatuur en meet deze eventueel. De temperatuur mag maar enkele graden verschillen om de vissen niet nog meer te stressen. Dit zorgt soms voor uitval.

Ledverlichting aquarium

Aquariumwater bewaren?

Je aquariumwater hoef je niet te bewaren. Je aquariumwater is van ondergeschikt belang. Je filter is je heilig. In je aquariumwater zitten veel minder nuttige bacteriën. Je bacteriën vestigen zich namelijk vooral op materiaal en in het bijzonder in je filter. Ze kruipen lekker in hun holletje en voeden zich met het voorbijkomende “voedsel” lees de blog “stikstofcyclus” voor de precieze uitleg. Het kan dus GEEN kwaad om je aquarium volledig te vullen met nieuw (leiding)water. 

Zorg echter wel dat het nieuwe water op een temperatuur is die de vissen aangenaam vinden en bijna op dezelfde temperatuur is als het water waar ze momenteel verblijven. Door een te groot temperatuurverschil en de verhuizing kan de stress te veel worden voor de vissen.

Geniet van het harde werken!

Gefeliciteerd! Je bent succesvol verhuisd! Als laatste raad ik je aan om een drankje uit de koelkast te pakken, lekker te gaan zitten en genieten van je bak op de nieuwe plek! Bekijk eens een kwartiertje je aquarium en ga na of alles lekker loopt. Heb je geen zin in de nieuwe inrichting en wil je dit laten doen? Vraag het in onze Facebookgroep en wellicht wil iemand je helpen! Kijk ook eens bij mijn aquariumvoorbeelden. Je kan ook altijd een berichtje achterlaten in de comments als je vragen hebt!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *