Torenslak aquarium

Slakken in je aquarium; Nuttig of een plaag?

In deze blog vertel ik alles over de meest voorkomende slakkensoorten die jij in je aquarium tegen kan komen zonder dat je ze bewust hebt toegevoegd. Hoe kunnen deze trage slijmige rakkers nou opeens in je aquarium komen vraag je je af!!? Nou, eigenlijk valt het bijna niet te voorkomen. Alles wat je aan materiaal en planten in je aquarium stopt, komt ergens vandaan. Vooral planten zijn “het paard van Troje” voor je aquariumslakjes. Wat ik al zei: het valt bijna niet te voorkomen. Ten tweede kan je je afvragen of je het wilt voorkomen! Ten derde lijkt het me handig om de term “plaag” te definiëren. Een plaag is een oncontroleerbaar aantal slakken dat hinder en overlast veroorzaakt in je aquarium. Hierover later meer. Wil je gelijk weten hoe je slakken bestrijd, klik dan hier!

Slakken in aquarium: goed of slecht?

Er zijn zat sierslakken die aquaristen bewust in hun aquarium plaatsen. Enkele voorbeelden zijn zebraslakken en appelslakken. Vaak is dit vanwege hun mooie verschijning. Zijn dit dan andere slakken dan de “plaagslakken”? NEE, slakken zijn slakken. Sommige sierslakken planten zich ook voort en kunnen net zo makkelijk een “plaag” worden. Een plaag vind ik dan ook een te negatief woord voor de slakken. De plaag ontstaat namelijk door jou.  Slakken in je aquarium zijn nuttige beestjes en met de juiste instelling heb je er alleen maar voordeel van!  Hierover meer in het slotwoord

Slakken in aquarium
Net zoals je andere dieren in het aquarium zijn slakken erg nuttig!

Soorten slakken die je in je aquarium tegen kan komen zonder dat je ze hebt toegevoegd!

Goed, hieronder 5 soorten slakken die je opeens tegen kan komen in je bak. In 95 procent van de gevallen zijn het deze slakken! Herken je de slak niet die je in je aquarium vindt? Stuur even een berichtje!

1. Puntige blaashorenslak (Physella acuta):

Puntige blaashorenslak
bron: commons.wikimedia.org/wiki/Category:Physella_acuta

De puntige blaashoren wordt onterecht door elkaar gehaald met de poelslak. Dit komt omdat ze enigzins op elkaar lijken, maar er zijn wel degelijk verschillen. De puntige blaashorenslak is hermafrodiet (tweeslachtig) en kan zichzelf bevruchten. Dit zorgt er voor dat de slak snel in aantal kan vermeerderen. De slak voedt zich met organisch afval en dierlijk materiaal. Ze laten je planten met rust. Superhandig in je aquarium. In tegenstelling tot de andere slakken, die graag op de bodem foerageren, struint de puntige blaashoren vooral over epyfiten, oppervlakte planten en je glas. Goede schoonmakers! Supernuttig beestje dus.

2. Torenslakjes(Melanoides tuberculata):

Torenslak aquarium
Bron: Wikipedia

De slanke knobbelhorenslak (of ook Torenslakken danwel puntslakken genoemd) zijn erg nuttige slakken, aangezien zij zich op en in de bodem bevinden. Ze zorgen er voor dat je bodem op een natuurlijke wijze omgewoeld wordt. Ze worden ongeveer maximaal 4 centimeter groot. Torenslakken zijn ook tweeslachtig en kunnen zich door zelfbevruchting voortplanten. Torenslakken doen zich te goed aan van alles, zoals: Rottende plantenresten, overtollig voer en dierlijk materiaal. Ze laten je planten met rust! De Torenslak graaft zich overdag in de bodem en komt s’nachts pas tevoorschijn. Ze stellen weinig eisen aan de waterkwaliteit. Torenslakken zijn één van mijn favorieten, omdat ze de bodem omwoelen. Dit helpt tegen eventuele opbouw van detritus in de bodem, wat als gevolg blauwalg of bodemrot kan hebben. Fijn toch zulke harde werkers?

3. Poelslak (Lymnaea stagnalis)

Poelslak aquarium
bron: Wikipedia

De Poelslak wordt vaak verward met de puntige blaashorenslak. Vaak is het de puntige blaashorenslak die men in het aquarium treft. De verschillen zitten hem vooral in de behuizing. De puntige Blaashoornslak heeft een iets mooiere tekening en een roodachtige punt. De Poelslak is net als de 5 andere slakken hermafrodiet en kan zorgen voor eigen bevruchting. De Poelslak stelt wel wat meer eisen aan zijn omgeving, zoals een wat hogere PH. Bij een lage PH komt hij in de problemen omdat zijn behuizing dan niet goed kan worden opgebouwd. Verder is het een alleseter. Organisch en dierlijk afval staat bij de poelslak op het menu. Je planten laat hij met rust. Het nuttige van de poelslak is dat hij voor 85 procent het eten vasthoudt en maar weinig uitscheidt (of uitschijt ;)). Superhandig dus dat je deze afvalbakken in je aquarium hebt!

4. Kapslakjes (Acroloxus Lacustris)

aquariumslakken
foto van een kapslakje tegen het aquariumraam.

Kapslakjes zijn kleine veelal bijna doorzichtige beestjes en zie je vaak op het glas van je aquarium. Van alle slakken vind ik Kapslakjes de minst fijne slakken en tijdens de wekelijkse waterwissel verwijder ik ze dan ook graag. Waarom? Ik vind ze niet mooi en ze zitten veel op het glas en op traaggroeiende planten. Kapslakjes zijn echter ook nuttige beestjes en doen zich tegoed aan detritus en algen. Vaak halen ze deze van het glas. Ze laten planten met rust. Ze planten zich zeer makkelijk voort. Kapslakken kunnen dus absoluut geen kwaad in je aquarium. Heb je ze in het aquarium? Geen nood ze zijn nuttig. 

5. Posthoornslakken:

slakken in aquarium
De Posthoornslak. Zijn behuizing lijkt op een ouderwetse Posthoorn

Posthorenslakken of tegenwoordig door velen Posthoornslakken genoemd verdienen
hun naam aan hun behuizing. Deze heeft namelijk de vorm van een ouderwetse Posthoorn (blaasinstrument). Posthoorslakken heb je ook in mooie kleuren en vallen dus deels onder de “sierslakken”.

Deze slak heeft longen en moet eens in de zoveel tijd bovenwater ademhalen. Daarnaast kan hij ook zuurstof uit het water halen. Ook heeft deze slak als een van de weinige slakken rood bloed. Apart toch? De slak is hermafrodiet (tweeslachtig) maar kan zichzelf niet bevruchten. Er moeten er dus minimaal twee in je aquarium zitten. Voortplanting kan redelijk snel gaan en is voornamelijk afhankelijk van voedselaanbod. Merk jij dat je enorm veel Posthoornslakjes hebt dan weet je zeker dat je teveel voert of teveel detritus (organisch afval) in je bak hebt. De Posthoornslak eet vooral detritus (organisch afval), overtollig voer en algen. Ze laten je planten met rust. Erg nuttige opruimers in je aquarium dus!

Slakken in je aquarium bestrijden?

Een plaag heb ik al gedefinieerd aan het begin van deze blog. ” Een oncontroleerbaar groot aantal slakken die hinder en overlast veroorzaken”. Ik zelf heb dit nog nooit gehad en zal dit ook nooit krijgen. Hoe dan? Heel simpel, beperkt voeren ,regelmatig je bak onderhouden en de bodem schoonmaken. Zolang het voedselaanbod bestaande uit plantenresten, vissenpoep, overtollig voer en dode diertjes regelmatig netjes worden opgeruimd zal de voortplanting van slakken vertragen. Simpelweg omdat je hun voedingsbron beperkt.

Zijn er ook andere hulpmiddelen? Jazeker! Hier onder de beste manieren om van je slakken af te komen:

Anatome Helena slak; Slaketende slak

De Anatome Helena slak doet zich graag tegoed aan andere slakken. Bovenstaande soorten staan allemaal op zijn menu. Het voordeel van een Helenaslak is dat hij ook organisch afval waardeert wanneer hij de rest al heeft omgelegd. Nog en voordeel is dat de voortplanting van de Helenaslak veel trager gaat en in mindere aantallen dan de bovengenoemde slakken. Een zeer nuttige slak om je populatie “plaag slakken te controleren

Slakkenval en kommommermethode:

Je zou een slakkenval kunnen aanschaffen of snachts een stuk komkommer in de bak leggen en deze voor ochtendgloren er weer uit kunnen halen. Deze manier wordt veel gebruikt en hiermee vis je grotere aantallen slakjes tegelijk uit de bak.

Laatste redmiddel:

Heb jij het niet meer onder controle en wil je van je slakken af dan zou Flubenol een goede optie kunnen zijn. Echter moet je wel beseffen dat Flubenol geen oplossing is voor je overmatig organisch afval danwel het overvoeren. Deze zaken dien je nog steeds aan te pakken. Ook kan een kuur er voor zorgen dat alle slakken tegelijk gaan rotten en dus een negatieve invloed op je Waterwaardes hebben. Na het toedienen van de kuur zal je de slakken dus handmatig moeten verwijderen. Verder is een waterwissel en eventueel tijdelijk filteren over actieve kool een goede optie. Actieve kool filtert namelijk schadelijke stoffen uit je aquariumwater.

Slotwoord slakken in aquarium

Nu je alles over de 5 meest voorkomende slakken weet, weet je dus dat jij de gene bent die controle heeft over het aantal slakjes in je bak. Liever helemaal geen slakken dan zou je dus Flubenol kunnen gebruiken. Ook heb ik een blog geschreven over de meest voorkomende witte wormpjes in je aquarium. Witte wormpjes aquarium. Deze diertjes verschijnen namelijk ook in grote hoeveelheden wanneer er teveel gevoerd wordt of het onderhoud niet optimaal is. 

Ben je van plan een aquarium te beginnen? Wil jij beginnersfouten voorkomen? Heb je al een aquarium maar weet je niet waar het fout loopt? Lees het uitgebreide Aquarium Stappenplan door en maak van jouw aquarium een prachtig helder en gezond geheel!

banner planted box
Planted Box is momenteel de beste en populairste allround plantenvoeding op de markt.
Azaqua.nl is de webshop op gebied van aquarium en aquascape spullen. Een ruim assortiment aan kwaliteitsmaterialen. Zeer snelle levering en goede service achteraf.
Word lid van de facebookgroep of volg mij via instagram!

Plaats een reactie