Aquarium kiezen

Mooi je wilt een aquarium beginnen! Een glazen bak met vissen en eventueel planten zou je denken. Haha, you’re wrong! Er komt eigenlijk nog best wat kijken bij een aquarium hobby. Zo zijn er veel soorten aquaria en nog meer soorten aquarium planten en vissen.

Het is een superleuke uitdaging om een aquarium, de planten en de vissen in optimale conditie te houden. Maar je kan ook makkelijk fouten maken. Vandaar dat het aquarium stappenplan jou voorziet van de basis. En die basis begint allereerst met GEDULD!!!!. Niks is belangrijker in deze hobby. Weersta de verleiding van impulsieve keuzes. Denk na, doe onderzoek en vraag desnoods mij om advies!

Visie Aquarium Stappenplan:

Dit aquarium stappenplan gaat uit van een ruim beplant aquarium, goede plantenvoeding, en gebalanceerde verlichting. Lees het goed door en sla geen hoofdstuk over. Alleen dan heb je garantie tot succes.

Zo dan is het nu echt tijd voor stap 1! Je kan tijdens het lezen de stappen altijd makkelijk onderaan de pagina vinden en in de tekst verwijs ik ook naar andere stappen als het relevant is.

In stap 1, hieronder, leer je over de verschillende soorten aquaria. Zo weet je welk aquarium jij kan kiezen en koop je uiteindelijk het goede soort aquarium voor jouw hobby!

Kiezen welk soort aquarium
Een goudvis in een kom is geen goede keuze. Kies bewust.

 

Welk soort aquarium kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten aquaria in verschillende maten. Zo zijn er open aquaria, zonder kap (veel gebruikt bij aquascapes.) Een nano aquarium (kleine aquaria) én een aquarium met kap. Je kan je aquarium zelf samenstellen door een open aquarium, verlichting en filter zelf apart aan te schaffen of je kan een complete set met alle techniek (filter, verlichting) kopen. Dit laatste is voor de absolute starter makkelijk omdat je dan weet dat de techniek redelijk afgestemd is op de aquarium maat. Het nadeel van “plug and play” aquaria is echter dat ze vaak qua verlichting en filtering geen topproducten hebben waardoor je tegen beperkingen aan loopt. Ik raad je ook aan waar het kan zelf een aquarium samen te stellen. Dit is vaak even goedkoop!! Geen verstand hiervan? Stuur mij een berichtje en ik kies de juiste setup voor je uit!!

Azaqua.nl heeft topkwaliteit aquaria in hun assortiment. Zowel geschikt voor aquarium of aquascaping. Benieuwd? Bekijk hier de verschillende aquaria!

Hoe groot Aquarium kiezen?

Al bedacht hoe groot aquarium je kan kiezen? De aquarium grootte is namelijk essentieel in een later stadium. Vissen hebben bijvoorbeeld eisen qua leefruimte. 

Hoe groter, hoe beter zegt men in de aquariumhobby… Ben ik het niet helemaal mee eens. Het is makkelijker omdat niet elke kleine verandering een onbalans kan veroorzaken máár het is wat minder makkelijk voor de portemonnee.

Een aquarium is pas vanaf 40 liter geschikt voor vissen. Huh!? Denk je!? En al die kleine aquaria dan? Nou, wat dacht je van garnaaltjes? Of een Kempvis (solitair te houden). Kijk dus kritisch naar de inhoud van je aquarium.Als je vissen in een te klein aquarium houdt, groeien ze krom en gaan ze eerder dood. Goudvissen horen bijvoorbeeld gewoon in een vijver waar ze kunnen uitgroeien tot joekels van 30 centimeter. Zouden ze zich dan fijn voelen in een kom van 10 liter denk je? Meer informatie ga je vinden in de stap “Welke vissen in je aquarium”.

Welke inrichting Aquarium:

Goed, je weet nu dat er dus dat er verschillende soorten aquaria zijn. Open aquaria, nano aquaria en gesloten aquaria. Maar wat dacht je van de verschillende stijlen van “onderwaterwerelden” die er zijn? Hieronder een opsomming van verschillende stijlen zoetwateraquaria.

Gezelschapsaquarium:

De gemiddelde aquariumstarter koopt een aquarium om vissen te houden. Superleuk! Dit heet een gezelschapsaquarium. Het betekent eigenlijk verschillende soorten vissen in een aquarium met planten. Er wordt geen rekening gehouden met de werelddelen waar de vissen en planten vandaan komen. Er wordt wel rekening gehouden of de vissen en planten bij elkaar kunnen qua karakter, eisen qua water enzovoorts. In stap 3 “welke vissen in het aquarium” beschrijf ik de basis voor de vissen. Hierin lef ik uit waar je rekening mee moet houden welke vissen samen in een aquarium geplaatst kunnen worden. Een valkuil bij een gezelschapsaquarium is dat er te weinig gebruik gemaakt wordt van planten en filtratie. Hier komen we bij STAP 5 “Wat voor een planten in jouw aquarium?” en STAP 6 “Wat voor een filter in jouw aquarium” op terug.

Slakken in aquarium
Net zoals je andere dieren in het aquarium zijn slakken erg nuttig!

Aquascape:

Een aquascape richt zich meer op de estethische verhouding tussen planten, steen en hout. Aquascapers hebben bijna altijd een zeer licht bestand vissen. Vissen zijn een toevoeging voor het estethisch aspect maar niet het middelpunt van het aquarium. Rekening wordt gehouden met de compositie. Eigenlijk is het net als fotografie en schilderen een soort kunstvorm. Als beginner een aquascape starten kan. Maar fouten liggen op de loer! Vraag altijd eerst hulp aan ervaren aquascapers over de juiste materialen, techniek en planten. Beheers je de basiskennis en heb jij reeds ervaring met aquaria begin dan met een low tech aquascape (zwak licht, zonder co2) Hiervoor zal de basiskennis van de stikstofcyclus, balans tussen co2, licht, voeding én kennis over welke waterplanten – en hoe deze het beste groeien – vereist zijn.

Wil je een aquascape beginnen raad ik je aan om je te laten begeleiden door een ervaren aquascaper zodat de tijd en geld die je er in steekt ook succes oplevert. Er zijn genoeg experts online te vinden die hun kennis en ervaring aanbieden.  Ik help je graag.

Op YouTube zijn er genoeg video’s met als onderwerp “ aquascaping” . Voor de beginners onder ons raad ik aan om vooral “low tech” scapes te bekijken (zwak licht/geen co2). Dit geeft de beste slagingskans!

Een prachtige aquascape. Het vergt kennis en ervaring om de planten zo mooi te krijgen. Zoek hulp bij een ervaren aquascaper.

Biotoop Aquarium:

Een biotoop aquarium is een nabootsing in een aquarium van een bepaalde habitat. Zo is een populair biotoop aquarium de “Zuid Amerika biotoop”. De planten en vissen zijn dan allemaal oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika. Als beginner vergt dit veel leeswerk en hulp van een ervaren aquariaan is dan zeker welkom! Andere voorbeelden van biotopen zijn een Malawi Chichliden Aquarium en Aziatische biotoop. De site Mongaybay heeft een prachtig uitgebreid overzicht van planten, materiaal, vissen, waterwaardes afgestemd op bepaalde rivieren en werelddelen!

soort aquarium
prachtige biotoop. Doe onderzoek en maak je eigen werelddeel na.

Goed dat was stap 1. Je hebt nu geleerd over welke aquaria er zijn. Hopelijk kan je een keuze maken. Heb je behoefte aan meer uitleg, je kan me altijd een vraag stellen. Hieronder vind je de volgende stappen uit het Aquarium stappenplan!

Je kan door naar stap 2. Liever een stap overslaan of teruglezen? Geen probleem!

banner planted box
Planted Box is momenteel de beste en populairste allround plantenvoeding op de markt.
Azaqua.nl is de webshop op gebied van aquarium en aquascape spullen. Een ruim assortiment aan kwaliteitsmaterialen. Zeer snelle levering en goede service achteraf.