WELKE SOORTen zoetwater AQUARIA ZIJN ER EN WELK SOORT zoetwater AQUARIUM moet jij KIEZEN?

EEN OVERZICHT VAN VERSCHILLENDE SOORTEN AQUARIA

Mooi je wilt een zoetwater aquarium beginnen! Een glazen bak met vissen en eventueel planten zou je denken. Haha, you’re wrong! Er komt eigenlijk nog best wat kijken bij een soort aquarium kiezen. Zo zijn er best veel soorten aquaria én nog meer soorten aquariumplanten en vissen. Daarnaast komt er een heel klein beetje scheikunde en natuurkunde om de hoek wanneer je, je er echt in wilt verdiepen!

Maar laat je niet direct uit het veld slaan: Het is een superleuke uitdaging om een aquarium, de planten en de vissen te kiezen. Maar je kan ook makkelijk fouten maken. Vandaar dat ik met het aquarium stappenplan jou voorzie van de basis. En die basis begint allereerst met geduld! Niks is belangrijker in deze hobby. 

De tweede tip die ik je geef is: Weersta de verleiding van impulsieve keuzes. Denk na, doe onderzoek en vraag om advies, of zoek onderwerpen op, in onze Facebook community met ruim 5000 (beginnende en gevorderde) Aquariumfanaten! Zo voorkom je onnodige teleurstellingen. Lees ook vooral, na het doorlopen van het stappenplan, mijn overige blogs over specifieke onderwerpen om nog meer kennis op te doen! 

Onderaan deze pagina doe ik wat suggesties van prima tot aan superdeluxe aquaria! Heb jij een ander aquarium op het oog? Super! Vraag voor de zekerheid even naar de ervaringen van andere hobbyisten of het aquarium geschikt is voor jouw doeleinden. 

Soort Zoetwater aquarium kiezen

Er zijn veel verschillende soorten aquaria in verschillende maten. Zo zijn er open aquaria, zonder kap (veel gebruikt bij aquascapes.) Een nano aquarium (kleine aquaria) én een aquarium met kap. Je kan je aquarium zelf samenstellen door een open aquarium, verlichting en filter zelf apart aan te schaffen of je kan een complete set met alle techniek (filter, verlichting) kopen. 

Dit laatste is voor de absolute starter makkelijk omdat je dan weet dat de techniek redelijk afgestemd is op de aquarium maat. Het nadeel van “plug and play” aquaria is echter dat ze vaak qua verlichting en filtering geen topproducten hebben waardoor je tegen beperkingen aan loopt. Ik raad je ook aan waar het kan zelf een aquarium samen te stellen. Dit is vaak net zo duur als een standaard bak! Daarbij zijn de meeste gesloten aquaria niet geschikt om in te aquascapen vanwege beperking in verlichtingskracht.

Aquarium voorbeeld

HOE GROOT AQUARIUM KIEZEN?

Al bedacht hoe groot aquarium je kan kiezen? De aquariumgrootte is namelijk essentieel in een later stadium. Vissen hebben bijvoorbeeld eisen qua leefruimte. 

Hoe groter, hoe beter zegt men vaak. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is veel makkelijker omdat niet elke kleine verandering een onbalans kan veroorzaken, máár het is wat minder makkelijk voor de portemonnee.

Wist je bijvoorbeeld dat een aquarium pas vanaf 40 liter geschikt is voor (kleine) vissen? Huh!? Denk je!? En al die kleine aquaria dan? Nou, er zijn natuurlijk wel wat mogelijkheden: Wat dacht je van garnaaltjes? Of een Kempvis / Betta Splendis (solitair te houden). Kijk dus kritisch naar de inhoud van je aquarium.  Wanneer je niet te groot wilt beginnen is vanaf 60 liter een goede keuze. De keuze aan levende diertjes in een 60 liter aquarium is namelijk iets groter. 

Als je vissen in een te klein aquarium houdt, kan het op den duur problemen met groei en gezondheid opleveren en de levensduur van de vis wordt ernstig ingekort. Goudvissen horen bijvoorbeeld gewoon in een vijver waar ze kunnen uitgroeien tot joekels van 30 centimeter. Zouden ze zich dan fijn voelen in een kom van 10 liter denk je? Wil je wel heel graag een bak met zwemmertjes? Maak een verantwoorde keuze qua maat van je zoetwater aquarium. Meer informatie ga je vinden in de stap: Welke vissen in je aquarium?

betta aquarium
Voorbeeld van een Kempvis (Betta) in een kleiner aquarium

WELKE INRICHTING AQUARIUM?

Goed, je weet nu dat er dus dat er verschillende soorten aquaria zijn. Open aquaria, nano aquaria en gesloten aquaria. Maar wat dacht je van de verschillende stijlen van “onderwaterwerelden” die er zijn? In de volgende alinea’s geef ik een aantal voorbeelden van de populairste soorten aquaria die er gehouden worden en waar op deze site en onze facebookgroep vele informatie over te vinden is. 

het GEZELSCHAPS AQUARIUM:

De gemiddelde aquariumstarter koopt een aquarium om vissen te houden. Superleuk! Dit heet een gezelschapsaquarium. Het betekent eigenlijk verschillende soorten vissen in een aquarium met aquariumplanten. Er wordt geen rekening gehouden met de werelddelen waar de vissen en planten vandaan komen. Er wordt wel rekening gehouden of de vissen en planten bij elkaar kunnen qua karakter, eisen qua waterwaardes enzovoorts. 

In stap 3  “Welke vissen in het aquarium beschrijf ik de basis voor de vissen. Hierin leg ik uit waar je rekening mee moet houden, zoals welke vissen samen in een aquarium geplaatst kunnen worden en waar je op moet letten bij aanschaf. Zeker in het begin raad ik je aan om niet al te moeilijk te beginnen. 

Een valkuil bij een gezelschapsaquarium is dat er te weinig gebruik gemaakt wordt van aquariumplanten goede verlichting en filtratie. Hier komen we bij stap 5 “Wat voor een planten in jouw aquarium?”,  stap 6 “Wat voor een filter in jouw aquarium” en de stap “welke verlichting aquarium” uitgebreid op terug. Ook zijn er diverse blogs geschreven over deze onderwerpen!

Het beplante aquarium zoals ik die graag houdt valt ook onder de noemer gezelschapsaquaria maar is wel zeer ruim beplant om superhelder water te krijgen en prachtig gekleurde vissen!

Garnalen en slakken in een vissenkom

beginnen met aquascapen? Dit houdt een aquascape precies in.

Een aquascape richt zich meer op het nabootsen van een landschap of ander natuurelement zoals bergen, jungle, bos of een rotsformatie. Maar ook een esthetische in vorm gesnoeide formatie van aquariumplanten valt tegenwoordig onder de noemer aquascaping. 

Aquascapers hebben bijna altijd een zeer licht bestand vissen. Vissen zijn een toevoeging voor het estethisch aspect maar niet het middelpunt van het aquarium. Rekening wordt gehouden met de compositie van het geheel. 

Eigenlijk is het net als fotografie en schilderen een soort kunstvorm. Aquascaping wordt ook wel gekscherend önderwatertuinieren genoemd.  Als beginner een aquascape starten kan. Maar fouten liggen op de loer! Vraag altijd eerst hulp aan ervaren aquascapers over de juiste materialen, techniek en planten. Heb geduld en maak geen impulsieve keuzes.

Beheers je de basiskennis en heb jij al ervaring met aquaria, begin dan met een zogenaamde low tech aquascape (zwak licht, zonder co2) Hiervoor zal de basiskennis van de stikstofcyclus, balans tussen co2, licht, voeding én kennis over welke waterplanten – en hoe deze het beste groeien – vereist zijn.

Wil je een aquascape beginnen raad ik je aan om je te laten begeleiden door een ervaren aquascaper zodat de tijd en geld die je er in steekt ook succes oplevert. Er zijn genoeg experts in onze community te vinden die hun kennis en ervaring graag willen delen, in onze Facebookcommunity zijn ook mentoren actief die je gratis en voor niets het hemd van het lijf kan vragen! Alles omdat we de hobby nou eenmaal zo mooi vinden!

Op YouTube zijn er genoeg video’s met als onderwerp “ aquascaping” . Voor de beginners onder ons raad ik aan om vooral “low tech” scapes te bekijken (zwak licht/geen co2/veel makkelijke en weinig  licht behoeve planten). Dit geeft de beste slagingskans in het begin! Uiteraard zal er ook een goede filtratie aanwezig moeten zijn. 

Voorbeeld van een aquscape, wat opvalt is dat vissen een klein onderdeel zijn van het geheel

BIOTOOP AQUARIUM:

Een biotoop aquarium is een nabootsing in een aquarium van een bepaalde habitat. Zo is een populair biotoop aquarium de “Zuid Amerika biotoop”. De planten en vissen zijn dan allemaal oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika. Als beginner vergt dit veel leeswerk en hulp van een ervaren aquariaan is dan zeker welkom! De waterwaardes van een bepaalde habitat kunnen flink afwijken van het gemiddelde en zullen dus beinvloed moeten worden. Zoals eerder al gezegd richt deze site zich vooral op ruim beplante aquaria (gezelschapsaquaria) en aquascapes. 

Andere voorbeelden van biotopen zijn een Malawi Chichliden Aquarium en Aziatische biotoop. De site Mongaybay heeft een prachtig uitgebreid overzicht van planten, materiaal, vissen, waterwaardes afgestemd op bepaalde rivieren en werelddelen! Dit is een goed startpunt om je te verdiepen. Verder zijn er voor biotopen vaak aparte community’s te vinden met fanatiekelingen die alles weten over hun biotoop!

soort aquarium
prachtige biotoop. Doe onderzoek en maak je eigen werelddeel na.

Goed dat was de eerste stap. Je hebt nu geleerd over welke zoetwater aquaria er zijn. Hopelijk kan je een keuze maken. Heb je behoefte aan meer uitleg over de keuze aan soorten aquaria, kan je altijd een vraag stellen in onze community, je vind de link onderaan deze pagina. 

Hieronder vind je een aantal handige producten én de volgende stappen uit het Aquarium stappenplan! Je kan door naar stap 2. Liever een stap overslaan of teruglezen? Geen probleem!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf: