Witte wormpjes in je aquarium

WAT ZIJN WITTE WORMPJES EN HOE WITTE WORMPJES VERWIJDEREN?

Heb jij last van witte wormpjes in je aquarium? Lees in deze blog wat de twee veelvoorkomende soorten witte wormpjes zijn. Witte wormpjes in je aquarium heeft veelal te maken met de kwaliteit van je onderwaterwereld. Dit kan zijn dat er teveel gevoerd wordt of dat er te weinig onderhoud plaatsvindt. 

Lees snel verder en kijk of jij één van de witte wormpjes herkent! Aan het einde van deze blog heb ik een goede informatieve video geplaatst waar alle veelvoorkomende “ongewenste” diertjes in het aquarium voorbij komen. Op deze manier weet jij snel welk diertje jij in je aquarium ziet en of je deze moet verwijderen of niet.

Wil je direct aan de slag en zoek je de juiste producten? Ik heb een lijstje met handige producten voor je samengesteld, maar ik raad je zeker aan om deze blog eerst te lezen voordat je iets aanschaft, want niet elke worm bestrijd je met een middeltje! In dit geval is alleen ‘Flubenol’ een aanrader, de plantenvoeding ben ik gewoon fan van, dus doe er je voordeel mee!

Veelvoorkomende witte wormpjes in je aquarium

De twee meest voorkomende soorten wormpjes zijn Nematodes (detrituswormen of opstartwormen genoemd) en Planaria. Van alle wormpjes kan gezegd worden dat ze wit zijn en uiteraard een “wormvormig” uiterlijk hebben! Er zitten gelukkig wel degelijk verschillen in het uiterlijk en gedrag van de wormen waardoor jij ze goed kan identificeren en actie kan ondernemen! Hieronder een foto per worm. Per worm heb ik een korte instructie over of jij ze moet verwijderen en hoe je dit het beste kan doen.

Hoe komen de wormpjes in je aquarium?

Voel je niet schuldig want de wormpjes of eitjes daarvan liften mee met materiaal en planten in je aquarium. Uitroeien van de wormpjes of eitjes voordat ze in je aquarium komen is bijna onmogelijk. Hoe komt het dan dat ze opeens zichtbaar worden? Lees verder en ik vertel je waarom!

Nematodes (Detrituswormpjes) in je aquarium

witte wormpjes aquarium
Zie je de dunne draadvormige wormpjes op het glas? Hieraan herken jij nematodes (opstartwormen). Geen mooi gezicht maar niet gevaarlijk in je aquarium.

Nematodes zijn onschuldige wormpjes en worden in de hobby ook vaak “opstartwormpjes” of “detrituswormpjes” genoemd. Dit zou betekenen dat ze alleen bij het indraaien van een aquarium voorkomen maar dit is niet waar. 

Nou hebben de wormpjes niet veel met opstart te maken maar meer met de aanwezigheid van overtollig voedsel en achterstallig onderhoud. Ze leven in het substraat en je ziet ze door je aquarium zweven en vastplakken op je glas. Vissen lusten deze wormpjes graag. Met beperkt voeren, regelmatig onderhoud en gericht handmatig verwijderen breng je het aantal terug totdat ze niet meer te zien zijn. 

Ze gedijen dus in een voedselrijke omgeving. Hoe meer jij er voor zorgt dat voedsel niet in overvloed aanwezig is hoe minder de wormpjes zich kunnen vermenigvuldigen. Wil je weten hoe jij je aquarium goed schoonmaakt kijk dan eens bij de stap Aquarium Schoonmaken.

Planaria wormen in je aquarium

witte wormpjes aquarium
Zie je de planaria worm? Zie je de vorm? Anders dan de "detritusworm" toch? Ze hebben een dikker lichaam en bewegen zich anders door het aquarium.

Planaria in je aquarium is wat minder prettig. Gelukkig zullen zij niet je aquariumbestand uitroeien maar ze kunnen wel nadelig zijn voor je populatie jonge visjes en garnalen. Verwijderen is dus het beste! Planaria heeft een wat dikker lichaam dan de Nematode (Detritusworm) en een driehoekige kop. 

Ze zwemmen ook wat meer door het aquarium dan dat ze zich ergens aan vast plakken. Ook Planaria gedijt in een voedselrijk aquarium waar onderhoud te wensen over laat. Ook deze worm kan je dus bestrijden door je voedingsregime en onderhoud te optimaliseren! Daarbij, wanneer er veel planaria aanwezig is kan je “flubenol” gebruiken om de Planariaworm uit te roeien. 

Let wel op dat je geen sierslakken in je aquarium hebt. (Sier)slakken kunnen namelijk niet tegen dit goedje. Je vissen en garnalen gelukkig wel. Na een kuurtje Flubenol is het aangeraden om een flinke waterwissel te doen en je bodem mee te nemen. 

Rhabdoecoela wormen (platwormen)

platworm (rhabdoecoela)

Rhabdoecola wormen zijn witte wormpjes in je aquarium die veel voorkomen. Ze lijken veel op de Planaria worm, maar zijn totaal ongevaarlijk.

Eitjes van de worm of kleine wormpjes liften vaak mee op hout, stenen of planten uit andere aquaria. De verschillen met de Planaria worm zit hem vooral in de kop. Bij de platworm is deze niet driehoekig en vaak zie je geen duidelijke ogen. Kijk dus goed met welke van de twee je te maken hebt!

Platwormen zijn ook ongevoelig voor een kuurtje Flubenol. De beste manier om de platwormen te verminderen is ze op te laten eten door je vissen of minder te voeren!

Bekijk deze video (Engelse taal) over de vele “ongewenste” diertjes in je aquarium. Je zal zien dat veel van de diertjes compleet ongevaarlijk zijn. Vaak is de reden teveel voeren of slecht onderhoud. 

Conclusie witte wormen in aquarium

Ik hoop dat je zo wat meer hebt geleerd over het bestrijden van wormen in jouw aquarium en dat niet elke witte worm direct een gevaar is. Je kan dus Flubenol gebruiken als het probleem echt groot is, maar pas op voor je sierslakken. En je kan je vissen inzetten als natuurlijke vijand. 

Mocht je ook last van slakken in je aquarium hebben lees er dan in deze blog alles over!

Wil je aan de slag met het verwijderen, hieronder geef ik je nog wat handige producten, of in dit geval, een handig product. Ook geef ik je een linkje van de beste plantenvoeding naar mijn mening, wie weet heb je er wat aan! 

Doordat jij dit linkje gebruikt, kan ik deze site nog leuker maken en regelmatig winacties organiseren in de Facebookgroep. Hopelijk wil je meehelpen! Tot snel!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *