Dry Start Aquarium

Starten zonder water? Dit is de manier!

In deze blog leer Ik je de Dry start methode in je aquarium of aquascape. Deze Dry start methode is ideaal om makkelijk een tapijtje van bijvoorbeeld Monte Carlo, mos of andere bodembedekking te creëren. Klinkt supersimpel he? Iedereen wil toch een dichte bodembedekker in zijn aquascape? Is het ook, alleen je dient wel rekening te houden met een aantal dingen.

De Dry start: hoe werkt het?

Zoals het woord al zegt begin je met een “droge start, althans je vult je aquarium niet met water. Zoals je in het stappenplan en verschillende blogs al hebt kunnen lezen kan het overgrote deel van aquariumplanten boven water gekweekt worden. Dit omdat het moerasplanten zijn die dienen te overleven in verschillende waterniveau. In meerdere blogs al beschreven maar altijd goed om te herhalen: Een aquariumplant in zijn bovenwatervorm vorm groeit noemen we dat “emerse” groei. Een aquariumplant in zijn onderwatervorm noemen we submers.

Sommige planten ondergaan een hele transitie en veranderen van kleur en bladvorm. Ook zijn er veel planten die qua groei niet veel verschillen van hun bovenwatervorm. Wel gebeurt er het een en ander in de bladstructuur van de plant om zich aan te passen aan de omstandigheden. De meeste planten die je bij een aquariumzaak koopt  staan nog niet zo lang onder water. Vandaar dat als je online planten koopt deze ook zonder problemen meerdere dagen met de post mee kunnen.

aquascape drystart
Een "droge" start van een aquascape door Daniel v/d Hengel.

Dry start Aquarium uitgelegd:

Okay nu weet je dus dat veel planten kunnen groeien in onderwatervorm. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Eigenlijk heel simpel.

Zorg dat je aquarium schoon is om kans op schimmel te voorkomen. Je brengt je bodem en je inrichting aan. Hier plaats je, je planten. Spray met een plantenspuit alles flink vochtig, zorg dat het substraat ook vochtig is maar zorg er voor dat de plant niet (deels) onderwater komt te staan.

Na het plaatsen van je planten en het creëren van een hoog vochtgehalte, sluit je het aquarium af. Bij dichte aquaria sluit je de klep. Bij open aquascape bakken kan je gemakkelijk huishoudfolie over de rand trekken. Zorg altijd voor enkele kleine gaatjes in de folie om enigzins te kunnen doorluchten. Haal het folie dagelijks even een kwartiertje er af en spray dan enkele keren extra, met een plantenspuit op vernevelstand, in de aquascape. Op deze manier zal er een zeer vochtige omgeving ontstaan en zal er voldoende co2 aanwezig zijn .  Een ideale omgeving voor je moerasplanten.

 

Verlichting en de Drystart:

Omdat je met een Dry start methode geen kans op algen hebt, kan je zeer lang verlichten. 12 tot 16 uur verlichten is vaak geen probleem. In tegenstelling tot verlichting in een aquarium hoef je niet al te intens te verlichten omdat het licht geen water hoeft te doordringen, komt het in ruimere mate aan bij de planten. Te intens licht kan voor verbranding van blad zorgen. Dat wil je dus niet!

Verloop van de Drystart:

Afhankelijk van de groeisnelheid van de plant zal je hem zien groeien. Bedenk dat een Dry start enige mate van geduld vereist. Bedenk ook dat een de start echt voordeel heeft bij bodembedekkers maar niet zo zeer bij planten die een zwaardere transitie ondergaan. Dit omdat de gangbare bodembedekkers niet veel veranderen qua vorm maar de meeste andere planten wel.

Tip: Pas een Dry start dan ook vooral toe als je een dichte mat van bodembedekkers wilt creëren of mos op hout en steen wilt laten groeien.

Droge start aquarium
Een drystart door één van onze facebook members

Aquarium vullen na Dry start.

Heb jij, na lang wachten, eindelijk dat dichte matje of die mooie moslaag op je hout? Dan wordt het tijd om je aquarium met water te vullen. Een zeer belangrijk advies is om na het vullen met water enkele weken overmatig co2 toe te voegen, zodat de bodembedekers en mos een betere transitie kunnen ondergaan. De planten moeten namelijk gaan transitioneren naar hun onderwatervorm en kunnen daarbij alle hulp gebruiken die je kan bieden. 

Welke planten zijn geschikt voor een drystart? Bodembedekkers als Monte Carlo, Staurogyne repens, HC Cuba en Eleocharis en mossen zijn zeer geschikt voor deze methode.

Om mijn verhaal te ondersteunen heb ik een zeer nuttige instructie video geplaatst van Mark Jan Fioole (MJ Aquascaping) ! Ik raad je zijn Youtubekanaal zeker aan omdat hij vele onderwerpen, die wij ook behandelen, duidelijk en helder uitlegt in zijn video’s.

Video afspelen

Nog hulp nodig?

Hopelijk heb je genoeg geleerd over de drystart en kan je hem probleemloos uitvoeren? Of zal je nog wat hulp nodig hebben? Veel van onze leden in onze Facebookgroep zijn je voor gegaan en kunnen je helpen! Lees ook eens over de Dark Start van je aquarium. Dit is een prima manier om het risico op opstartproblemen die soms bij het regulier indraaien van je aquarium wat te verminderen. Zoals altijd, Veel Succes!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Via deze webshops bestellen wij onze aquarium producten

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *