Baardalg verwijderen doe je zo!

In deze blog lees je alles over hoe je het beste baardalg uit je aquarium krijgt. Van alle algen is baardalg toch echt de meest hardnekkige alg. Het steekt zo de kop op en het duurt lang voordat hij weer verdwijnt. Met de combinatie van handmatig verwijderen en lange termijn aanpassingen zal jij baardalg snel vaarwel kunnen zeggen!

baardalg
Zie je de zwarte randjes op het blad zitten? Dat is baardalg. Baardalg kan ook gigantisch explosief zijn waardoor je een heel tapijt kan krijgen.

Baardalg is een hardnekkig algje, komt veel voor en steekt de kop op wanneer:

  • Er een te kort is aan co2

  • Het co2 gehalte onstabiel is

  • Er is te weinig stroming in jouw aquarium is

  • Er een “besmette” plant in je aquarium gezet wordt,

  • Je geen goede plantenvoeding gebruikt. Wil je een goede plantenvoeding? Neem dan deze!

Baardalg vestigt zich overal op maar zal eerst de kop op steken op jouw stenen, hout en langzaamgroeiende planten! We noemen deze alg ook wel penseelalg omdat op de haartjes van een penseel lijkt.

Te kort aan C02:

Baardalg of penseelalg doet het goed wanneer jouw planten schreeuwen om CO2. De oorzaak van te weinig CO2 in je bak kan zijn dat je dit niet toevoegt of te intens of te lang verlichting voert (lees meer in de stap: verlichting). Voeg jij geen CO2 toe in je aquarium (hiermee bedoel ik reguliere CO2 en geen vloeibare koolstofbron zoals beschreven in de blog “vloeibare CO2”). Dan loop jij het risico dit hardnekkige vriendje in je aquarium te gaan zien wanneer je teveel verlichting voert. Je beperkte CO2 voorraad raakt dan snel op. Hardnekkig alg zeg ik want, eenmaal gevestigd, duurt het een zeer lange tijd om hem weer te verwijderen zonder handmatig te werk te gaan.

Instabiele CO2:

Voeg jij reguliere CO2 middels een gasfles of BIO-Co2 toe en heb je het juiste niveau in jouw aquarium? Dan kan het zijn dat de CO2 waardes instabiel zijn. Voeg jij s’ochtends een bult co2 toe dan zal je PH-waarde (zuurtegraad) snel dalen. CO2 maakt je water namelijk zuurder. Schakelt de CO2 uit dan zal de CO2 langzaam vervliegen door gasuitwisseling met de oppervlakte. Een van de oorzaken is een te sterke oppervlakte rimpeling door je uitstroom van je filter. Deze schommelingen vindt onze vriend heerlijk en zal zich melden!

Slechte doorstroming in je aquarium:

Wanneer jouw uitstroom te zwak is ontstaat er geen goede flow in jouw aquarium. Hierdoor kunnen voedingstoffen en CO2 bepaalde plekken niet bereiken. Juist op die plekken vestigt baardalg zich graag. Zorg dus altijd voor een goede stroming (planten mogen lichtjes heen en weer bewegen). Is jou filter vies waardoor de doorstroming stagneert. Maak hem voorzichtig schoon. Spoel hem lichtjes uit zoals beschreven in de stap: “Filter in Aquarium”. Als baardalg eenmaal in je bak zit vind hij heel veel stroming erg lekker en zal dan flink groeien.

Dit zijn de algemene oorzaken van baardalg. Mijn ervaring is dat zelfs, wanneer je denkt alles goed te hebben baardalg soms nog opdoemt door een kleine schommeling. Wat ik zei een hardnekkige alg. Gelukkig valt er veel aan te doen! Hieronder beschrijf ik de manier hoe ik handel wanneer baardalg de kop opsteekt!

Hoe verwijder je baardalg?

Ten eerste dien je dus na te gaan of bovenstaande oorzaken bij jou het geval zijn. De oorzaak bestrijden is natuurlijk veel beter dan symptoombestrijding. Hierdoor zal de baardalg niet toenemen maar helaas blijft de bestaande baardalg soms maanden zitten. Niet de bedoeling en daar gaan we wat aan doen!

Slechte plantendelen snoeien:

Snoei zoveel mogelijk zwaar aangetast blad dit is de snelste manier. Zit alles onder van top tot teen lees dan de andere manier. hieronder.

Handmatig verwijderen van baardalg:

Ten eerste is het zaak om de baardalg waar het kan handmatig te verwijderen. Haal stenen uit je aquarium giet er bijvoorbeeld kokend water overheen. Met hout zou je hetzelfde kunnen doen. Ook bijvoorbeeld een chloordipje (1:1 verdunde bleek en water en daarna zeer goed afspoelen!!!) zijn instant baardalgkillers. Dip ze even een paar seconden in een emmer. Andere manieren zijn om je waterniveau te laten zakken en alle droog komende oppervlakten zoals de stenen, hout en planten in te smeren met een carbo vloeistof (iets overdoseren geen probleem) of waterstofperoxide (in het aquarium onstaat er een reactie waardoor de waterstofperoxide in zuurstof belletjes eindigt.) Al deze methodes zijn zeer simpel en risicoloos toe te passen.

Bekijk hieronder eens een video over een bleekdip. Een zeer effectieve manier om de baardalg op je planten en materiaal om te leggen! Spoel goed schoon na de bleekdip te hebben toegepast.

Carbo vloeistoffen:

Carbo vloeistoffen op basis van Gluteraaldehyde zijn de boze stiefmoeder van baardalg. Baardalg kan hier slecht tegen en zal dan ook doodgaan. Er zijn twee manieren. De manier waar je geduld moet hebben en de snellere manier.

De geduldige manier is om de dagelijkse dosis carbo vloeistof in je aquarium toe te dienen en op den duur zal de baardalg verdwijnen. De snellere manier is om een doseerspuitje te vullen met de dagelijkse dosis (of een dubbele dosis), je filter uit te zetten en plaatselijk in je aquarium op de baardalg te spuiten (spotdosing genoemd).

Let op: Sommige planten zoals Valisneria en Waterpest kunnen slecht tegen gluteraaldehyde! De meeste planten reageren er echter prima op.

Bekijk hieronder een instructievideo van Goerge Farmer, een aquascape pro, over het verwijderen van baardalg met een carbovloeistof

Hoe zie je dat baardalg dood gaat?

Baardalg zal van kleur veranderen (rood/paars) en zal langzaam aan verdwijnen. Zie je geen reactie behandel de aangetaste delen opnieuw! Verder zal je een goed schoonmaakregime, zoals in mijn stappenplan beschreven onder stap “Aquarium schoonmaken” , moeten voeren om onze ongewenste vriend voorgoed vaarwel te zeggen!

Lukt het jou nog steeds niet om van baardalg af te komen na deze tips? Laat een berichtje achter in de comments!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *