Staghorn Alg: Tips om te verwijderen en te voorkomen!

In deze blog vertel ik je alles wat je moeten weten over Staghorn alg. Hoe het ontstaat maar nog belangrijker. Hoe je er weer vanaf komt! Laten we beginnen met de oorzaak!

stag horn alg
Zie je de vertakte structuur? Hier kan je Staghorn alg aan herkennen. Lees snel verder!

Wat is Staghorn alg?

Staghorn Alg wordt vaak verward met draadalg of baardalg. Qua kleur is deze alg lichtgrijs, donkergrijs. Staghorn algen hebben een vertakte structuur en lijken op het gewei van een hert! Staghorn betekent in het engels ook “gewei van een hert”, grappig toch? Waarschijnlijk vind jij het minder grappig omdat je deze alg in je bak aantreft! De alg duikt voornamelijk op, op de randen van je traaggroeiende planten. Ze kunnen snel opkomen en indien lange tijd onbehandeld kunnen ze je bak overnemen. Staghorn is niet gevaarlijk voor vissen. Staghorn is wat minder voor je planten omdat ze de concurrentie van voedingstoffen met je planten aangaan. Ze vestigen zich op het blad van je plant waardoor de fotosynthese minder effectief zal zijn . Ik zelf vind het een makkelijke alg om te bestrijden. Hij is gelukkig niet zo hardnekkig als mijn aartsrivaal “Baardalg

Staghorn alg verwijderen
Nog een typisch voorbeeld van Staghorn Alg. Wederom zie je de fijne vertakte structuur en de grijze kleur.

De oorzaken van Staghorn Alg

De oorzaak van Staghorn alg is vaak te wijten aan vervuiling (ammoniak) en een te kort aan goede plantenvoeding of CO2 met sterke verlichting.

In deze oorzaak ligt ook gelijk de oplossing. Zorg voor regelmatig onderhoud in je bak. Volg mijn stap: aquarium schoonmaken en je zal deze alg makkelijk doen verdwijnen. Mocht je een ernstig geval van Staghorn Alg hebben herhaal het onderhoud en waterwissels twee wekelijks. Snoei alle zwaar aangetaste bladeren. Kijk ook kritisch naar je verlichting en dim deze tijdelijk.

Hoe verwijder je Staghorn alg?

Carbo vloeistoffen

Staghorn Alg is verwijderen is gelukkig minder werk dan bijvoorbeeld baardalg verwijderen. Verwijderen gaat makkelijk door een carbo vloeistof toe te dienen. Staghorn alg is hier erg gevoelig voor namelijk. Na enkele weken (met goed onderhoud) zal deze alg weer verdwijnen uit je bak. Je zou je dagelijkse dosis in een doseerspuitje kunnen doen om de algen gericht te lijf te gaan. Dit heet spotdosing. Je zet je filter uit en spuit de vloeistof gericht op de alg. Door de plaatselijke sterke concentratie legt de alg gelijk het loodje! Zorg dat de vissen niet direct in contact komen met de sterke concentratie. De Staghorn zal snel verkleuren en dood gaan. Herhaal dit proces met je dagelijkse dosis tot tevredenheid.

Waterstofperoxide

Met het gericht toedienen van waterstofperoxide 3% leg je onze ongewilde gast ook direct om. Door de oxiderende werking van waterstofperoxide wordt de Staghorn alg aangetast en gaat dood. Deze zal verkleuren. Waterstofperoxide valt uiteen in zuurstof dus blijft niet achter in je bak. Gebruik niet meer dan 5 mililiter per 100 Liter per keer! Dit is een veilige dosis, Zorg ook met waterstofperoxide dat er geen vis in de buurt is! Dan zit je veilig. Gebruik je teveel waterstofperoxide dan kan het namelijk schadelijk zijn voor je bacteriën en deze moet je koesteren. Waterstofperoxide 3% is verkrijgbaar bij de plaatselijke drogist.

Met kwast insmeren:

Ook voor Staghorn alg kan je de bladeren stenen en hout, die droog komen te liggen, bij een waterwissel insmeren met een beetje carbo vloeistof of waterstofperoxide. Een Bleekdip kan ook. Bekijk de blog baardalg hoe deze bestrijdingswijze uit te voeren. Sommige mensen gebruiken zelfs een plantenspuit en sprayen dit op de plant of materiaal.

Lange termijn:

Kijk (zoals bij elke alg) kritisch naar je voeding, co2 en verlichting en vind hier de balans in. Kijk ook kritisch naar je voedingsregime voor vissen! Gebruik je licht als gaspedaal en bij algen (behalve bruinalg) schakel je een tandje terug! Een carbovloeistof kan permanent (ook naast CO2) toegediend worden. Onthoud: Alles valt bij te sturen in een aquarium! Kortom houd je aan mijn strategie en Staghorn Alg zal niet voorkomen in je aquarium.

Liever een filmpje? Kijk deze video hieronder over hoe je Staghorn verwijderd met een carbo vloeistof!

Video afspelen

Na het lezen van deze blog heb je genoeg wapens in je arsenaal om Staghorn voorgoed vaarwel te zeggen! Heb jij nog goede tips? Help je mede-aquariaan en post ze in de comments!

2 reacties

  1. Sander schreef:

    Echt weer een topstuk, erg duidelijk en overzichtelijk ga zo door man!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *