Puntalg verwijderen: Tips om er vanaf te komen!

Groene alg in jouw aquarium? Heb je last van groen water? Puntjes op je ruit of blad? Of zijn het draadvormige algen? Dan heb je last van groene zweefalg, draadalg of puntalg. In deze blog besteed ik aandacht ik aan groene puntalg en de strategie om deze te verwijderen. Heb jij juist draadalg of zweefalg wees gerust daar heb ik ook blogs aan besteed.

groene puntalg
Deze bak was bezaaid met diverse algen waaronder groene puntalg. Met de strategie in deze blog kan jij ze verwijderen

Puntalg verwijderen doe je zo!

Okay puntalg dus! Hoe ziet het er uit? De puntalg vestigt zich vooral op stenen, hout, materiaal, je ruiten en bladeren van langzaamgroeiende planten. Persoonlijk vind ik dit een gemakkelijke alg om te verwijderen en vaak niet super storend. Maar we gaan natuurlijk voor zo min mogelijk algen en de perfecte balans!

Twee soorten puntalg:

Er zijn twee varianten. Harde puntalg en zachte puntalg

Hoe onstaat zachte puntalg:

De zachte variant ontstaat vaak in het begin en is vooral zichtbaar op je ruiten. Veeg je deze makkelijk weg dan is het de zachte variant. Eentje die wanneer je bak zijn opstart cyclus heeft doorstaan weer zal verdwijnen. Handmatig verwijderen en geduld zijn de beste opties.

Hoe onstaat harde puntalg;

Harde puntalg ontstaat vaak wanneer er een te kort is aan fosfaat. In vele voedingen is dit niet toegevoegd terwijl bij een ruim beplante bak dit een essentiele stof is die je plant nodig heeft. In mijn eigen succesformule zit een goede verhouding fosfaat waardoor puntalgen geen kans krijgen. De verhoudingen zijn dusdanig dat er altijd genoeg fosfaat aanwezig zal zijn voor plantengroei.

Hoe kom je van groene puntalg af?

Eigenlijk best simpel. Zorg voor een goede complete plantenvoeding en zorg dat je een goede balans vindt in jouw aquariumverlichting. Begin tijdens het indraaien (ongeveer 4 tot 8 weken) met maar 6 uur verlichting. Het voordeel is dat planten alle tijd krijgen om te wennen en zij rustig (wanneer het een bovenwater gekweekte plant is) hun transitie kunnen ondergaan. Kleur en snellere groei krijg je heus wel na een tijdje wanneer je je verlichting wat opvoert. Begin zuinig. De planten groeien gestaag en gezond maar zullen niet zoveel gebruiken dat er tekorten ontstaan in plantenvoeding en co2.

Na de indraai periode van 6 uur vermeerder je licht met een half uur per week tot maximaal 8 uur. Ook je intensiteit kan je stapje voor stapje opvoeren. Houdt hierbij in de gaten of je genoeg co2 en plantenvoeding blijft toedienen. Hoe weet jij dat je genoeg plantenvoeding en co2 toedient? dat kan op de “gok” of door je waterwaardes te meten. Teveel plantenvoeding veroorzaakt GEEN alg. Teveel CO2 ook niet (wel gevaarlijk voor vissen). Een stabiele toevoeging van beiden in ruime mate is de sleutel tot succes!

Groene puntalg handmatig verwijderen:

Verwijder de groene puntalg gemakkelijk van je ruit met een plastic (winkel) kaartje. Deze schraapt niet alleen de groene alg maar alles van je ruit tot deze weer brandschoon is. Hieronder een simpele video als voorbeeld. GEBRUIK GEEN RAAMMAGNEET! Deze ondingen zorgen alleen maar voor krassen wanneer er 1 zandkorrel tussenzit!

Slakken, garnalen vissen die algen eten:

Er zijn veel slakken, garnalen en bepaalde vissen die algen eten. Binnenkort zal ik een top 5 maken met beschrijving. Voor nu plaats ik ze hier om jou snel van je algenprobleem af te helpen:

Mijn favorieten:

 • Otocinclus soorten

 • Zebraslakken

 • Japonica garnalen

 • Siamese algeneter (wel dominante beestjes!)

 • Ancistrus soorten (kunnen groot worden!)

Liever een filmpje? Bekijk deze nuttige video en lees daarna verder!

Video afspelen

Meten waterwaardes puntalg:

Ik zelf meet, elke week tijdens de waterwissel ,middels een druppeltest set de nitraat, fosfaat en ijzerwaardes. Ook meet ik mijn PH waarde en KH waarde om het niveau CO2 te bepalen in mijn aquariumwater. Een schema voor het aflezen van de juiste waarde CO2 vind je hier Dit meten en de betekenis van de afkortingen die ik gebruik kan voor jou nog lastig zijn op dit moment. Geen zorgen ik leer het je graag en zal er zeker een blog aan besteden in de toekomst. Voor nu kan je me altijd een berichtje sturen!

Groene puntalg verwijderen samengevat:

Puntalg verwijder je dus door je co2 en plantenvoeding optimaal te houden. Een complete plantenvoeding zoals die van mij en een goed schoonmaak regime helpen jou puntalg te verwijderen. Gebruik een plastic kaartje voor je ruiten. Met mijn strategie, zal puntalg geen kans hebben.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Laat een berichtje achter in de comments!

2 reacties

 1. Hé hé, een blog over “PUNTALG VERWIJDEREN: TIPS OM ER VANAF TE KOMEN!” leuk, onderaan “Liever een filmpje? Bekijk deze nuttige video en lees daarna verder!” klik op de “PIJL” en dan?? Deze video is privé!!
  Nee, niet leuk.

  1. Hoi G, je hebt helemaal gelijk. We hebben een tijdje wat minder tijd voor de website gehad. Het filmpje zou nu moeten werken. Laat me weten als je weer problemen ondervind.
   Frank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *