Puntalg bestrijden en verwijderen

TIPS OM VAN puntalg AF TE KOMEN!

Heb je last van groen water en groene alg in jouw aquarium? Zie je puntjes op je ruit of blad? Dan heb je waarschijnlijk last van puntalg. In deze blog besteed ik aandacht ik aan de oorzaak van groene puntalg en de strategie om deze puntalg te verwijderen. Wees gerust, het komt allemaal goed, lees deze blog zorgvuldig door en je bent in staat om puntalg te verwijderen!

PUNTALG HERKENNEN

Okay puntalg dus! Hoe ziet het er uit? De naam zegt het al, het ziet eruit als groene puntige alg. De puntalg vestigt zich vooral op stenen, hout, materiaal, je ruiten en bladeren van langzaamgroeiende planten. Persoonlijk vind ik dit een gemakkelijke alg om te verwijderen en vaak niet superstorend. Dus soms ben ik er geduldig mee. Maar we gaan natuurlijk voor zo min mogelijk algen en de perfecte balans, dus laten we de puntalg samen aanpakken!

groene puntalg
Deze bak was bezaaid met diverse algen waaronder groene puntalg. Met de strategie in deze blog kan jij ze verwijderen

welke soorten puntalg zijn er?

Er zijn twee varianten. Harde puntalg en zachte puntalg. Daar kunnen we kort over zijn, veel verschil zie je ook niet tussen deze twee en dat maakt eigenlijk ook niet uit in de aanpak en algenbestrijding.

Hoe onstaat zachte puntalg?

De zachte variant ontstaat vaak in het begin en is vooral zichtbaar op je ruiten. Veeg je deze makkelijk weg dan is het de zachte variant. Eentje die wanneer je aquarium zijn opstartcyclus heeft doorstaan, weer zal verdwijnen. Handmatig verwijderen en geduld zijn de beste opties. Blijft deze alg langer bestaan, dan de indraaiperiode, dan kan het een andere oorzaak hebben. Lees hier hoe je je aquarium opstart en indraait.

Hoe onstaat harde puntalg?

Harde puntalg ontstaat vaak wanneer er een te kort is aan fosfaat. In vele voedingen is dit niet toegevoegd terwijl bij een ruim beplante bak dit een essentiële stof is die je plant nodig heeft. In mijn eigen succesformule zit een goede verhouding fosfaat waardoor puntalgen geen kans krijgen. De verhoudingen zijn dusdanig dat er altijd genoeg fosfaat aanwezig zal zijn voor plantengroei.

Hoe groene puntalg bestrijden en verwijderen?

Eigenlijk is groene puntalg bestrijden best simpel. Zorg altijd voor een goede complete plantenvoeding en zorg dat je een goede balans vindt in jouw aquariumverlichting. Begin tijdens het indraaien (ongeveer 4 tot 8 weken) met maar 6 uur verlichting.

Het voordeel is dat planten alle tijd krijgen om te wennen en zij rustig (wanneer het een bovenwater gekweekte plant is) hun transitie kunnen ondergaan. Kleur en snellere groei krijg je heus wel na een tijdje wanneer je je verlichting wat opvoert. Begin zuinig. De planten groeien gestaag en gezond maar zullen niet zoveel gebruiken dat er tekorten ontstaan in plantenvoeding en CO2.

Na de indraaiperiode van 6 uur vermeerder je licht met een half uur per week tot maximaal 8 uur. Ook je intensiteit kan je stapje voor stapje opvoeren. Houd hierbij in de gaten of je structureel genoeg CO2 en plantenvoeding blijft toedienen volgens jouw regime.

Hoe weet je nou dat je genoeg plantenvoeding en CO2 toedient, denk je? Dat kan op de “gok” of door je waterwaardes te meten. Teveel plantenvoeding veroorzaakt GEEN alg. Teveel CO2 ook niet (wel gevaarlijk voor je vissen). Een stabiele toevoeging van beiden in ruime mate is de sleutel tot succes!

Groene puntalg verwijderen:

Verwijder de groene puntalg gemakkelijk van je ruit met een plastic (winkel) kaartje. Deze schraapt niet alleen de groene alg maar alles van je ruit tot deze weer brandschoon is. Hieronder een simpele video als voorbeeld. GEBRUIK GEEN RAAMMAGNEET! Deze ondingen zorgen alleen maar voor krassen wanneer er 1 zandkorrel tussenzit!

TIP: Liever een filmpje? Bekijk deze nuttige video en lees daarna verder!

Slakken, garnalen en vissen die algen eten:

Er zijn veel slakken, garnalen en bepaalde vissen die algen eten. Oftewel algeneters! In deze blog vind je een aantal van die vissen die ook algeneters zijn in een aquarium.

Mijn favorieten zijn:

 • Otocinclus soorten

 • Zebraslakken

 • Japonica garnalen

 • Siamese algeneter (wel dominante beestjes!)

 • Ancistrus soorten (kunnen groot worden!

Meten waterwaardes puntalg:

Ik zelf meet, elke week tijdens de waterwissel ,middels een druppeltestset de nitraat, fosfaat en ijzerwaardes. Ook meet ik mijn PH waarde en KH waarde om het niveau CO2 te bepalen in mijn aquariumwater. Een schema voor het aflezen van de juiste waarde CO2 vind je hier Dit meten en de betekenis van de afkortingen die ik gebruik kan voor jou nog lastig zijn op dit moment.

Groene puntalg BESTRIJDEN EN verwijderen samengevat:

Puntalg verwijder je dus door je co2 en plantenvoeding optimaal te houden. Een complete plantenvoeding zoals die van mij en een goed schoonmaakregime helpen jou puntalg te verwijderen. Gebruik een plastic kaartje voor je ruiten en geen magneetsponsje!

Zo, hopelijk zal je met mijn strategie de puntalg de baas zijn en kan je genieten van een schoon en helder aquarium.

Alle aquarium algen op een rijtje

Lukt het jou nog steeds niet om van de alg af te komen na deze tips? Laat een berichtje achter in de comments! Weet je niet zeker of je te maken hebt met deze specifieke alg? Het zou kunnen dat je een andere alg in je aquarium hebt zoals: 

 
In dit blog overzicht zie je alle blogs over algen bestrijden in je aquarium met direct de afbeeldingen erbij, zodat je de juiste alg herkent. Wist je dat er ook vissen zijn die algen eten? Deze natuurlijke algenbestrijders heb ik beschreven in een blog!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

2 reacties

 1. Hé hé, een blog over “PUNTALG VERWIJDEREN: TIPS OM ER VANAF TE KOMEN!” leuk, onderaan “Liever een filmpje? Bekijk deze nuttige video en lees daarna verder!” klik op de “PIJL” en dan?? Deze video is privé!!
  Nee, niet leuk.

  1. Hoi G, je hebt helemaal gelijk. We hebben een tijdje wat minder tijd voor de website gehad. Het filmpje zou nu moeten werken. Laat me weten als je weer problemen ondervind.
   Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *