Seachem Purigen ervaring

Wat is Seachem Purigen? En kan jij het gebruiken in je aquarium?

Seachem Purigen Filtermedia is een eersteklas filtermateriaal met de hoogste organische verwijderingscapaciteit. Hoge waardes van ammonia, nitriet en nitraat kunnen voor algproblemen zorgen in het aquarium, maar blijven onder controle dankzij dit unieke filtermateriaal. Seachem Purigen beschikt over een enorme oppervlakte om onzuiverheden uit het water te filteren. Bovenal is het filtermateriaal van tijd tot tijd te regenereren.

Seachem Purigen Filtermedia

 

Seachem Purigen – een goede beschrijving

Purigen is een hoogwaardig synthetisch absorberend middel dat anders is dan andere filtermaterialen. Het is geen mix van ionen wisselaars of absorbeerders, maar een uniek macro-poreus synthetisch polymeer dat opgeloste en niet-oplosbare onzuiverheden uit het water verwijdert met een capaciteit dat alle andere producten overtreft met meer dan 500%. 

Purigen houdt ammonia, nitraat en nitriet onder controle door stikstofhoudend organisch afval te verwijderen dat anders deze schadelijke verbindingen zou vrij laten. De invloed van Purigen op sporenelementen is minimaal. Het verhoogt significant het redox. Water wordt gepolijst tot een ongeëvenaarde helderheid. Purigen wordt geleidelijk donder naarmate het uitput en kan gemakkelijk worden vernieuwd door het te behandelen met bleek. Purigen is geschikt voor zowel zoet- als zeewater. 

Waarom werkt Purigen?

Purigen is een filtratie hars met de grootste capaciteit voor het verwijderen van organische verontreiniging. Geen andere producten komen in de buurt van het vermogen om mistig, troebel water zo ongekend kraakhelder te krijgen. Gele verkleuring van het water door driftwood wordt eveneens tegen gegaan. 

Anders dan andere producten op de markt dat eenvoudige ionenuitwisselingsharsen zijn, is Purigen specifiek ontworpen om een organische afvang hars te zijn. Wanneer andere harsen verzadigd raken door metalen en andere verontreiniging, is Purigen nog nauwelijks warmgelopen. Purigen negeert over het algemeen de eenvoudige elementaire verbindingen en heeft de extreme voorkeur stikstofhoudende organische stoffen. De primaire bron van stikstofhoudende verbindingen is afval. Vissen, koralen en zelfs planten produceren stikstofhoudend afval. Purigen verwijdert dat afval sneller en zorgvuldiger dan al de andere filtermedia op de markt.

Capaciteit van deze filtermedia

Purigen heeft een verhoogde capaciteit dankzij zijn enorme oppervlakte. Alle andere harsen op de markt zijn slechts bolvormige geëxtrudeerde bolletjes. Deze kralen blijven zelfs onder de microscoop glad. Purigen is zowel bolvormig als macroreticulair. Het heeft microscopisch kleine poriën die het bruikbare oppervlak vele malen groter maken dan een slechts een ronde bolvorm. De korrels zijn kleiner dan 1mm.

Ervaring Seachem Purigen
Een van de mooie resultaten van Seachem Purigen

Seachem Purigen gebruiksaanwijzing

Voorzichtig spoelen voor gebruik. Gebruik een zeer fijn filternet (180 micron of minder, want de korrels zijn erg klein). Bij gebruik van een Perlonzak kunnen kleinere korrels door de gaatjes heen komen. Rek de perlonzak daarom niet te veel op en het zou probleemloos moeten werken. Voor meer zekerheid gebruikt u de “The Bag” van Seachem.

Elke 250ml behandelt zo’n 1000L gedurende maximaal 6 maanden. Uitputting wordt aangegeven door verkleuring van de parels naar donkerbruin tot zwart. Gebruik 100ml Purigen per 400 Liter aquariumwater. Overdoseren kan niet. Onderdoseren ook niet, maar het materiaal zal dan in kortere tijd dienen te worden geregenereerd.

Regeneratie van Seachem Purigen

Purigen kan worden geregenereerd. Naarmate het afvalstoffen absorbeert, zal Purigen veranderen van gebroken wit naar donkerbruin tot bijna zwart. Als het eenmaal is uitgeput, kan het worden geregenereerd met een oplossing van dunne bleek en water. De bleek zal letterlijk het organische materiaal “verbranden” die uit het aquariumwater zijn geabsorbeerd. 

Het materiaal is hierdoor eindeloos te gebruiken. Maak hiervoor een mengsel aan van één deel geurloze huishoudbleek op één deel water en laat het 24 uur weken. Hierna goed spoelen met water en in water laten weken. Het spoelen en weken net zo lang herhalen tot er geen chloor geur meer te vernemen is. Of doe een druppeltest op aanwezigheid van chloor. 

TIP: neem twee porties, zodat er altijd een schone portie gebruikt kan worden tijdens het regenereren van het andere en bewaar deze vervolgens voor de volgende wisselbeurt.

Verkrijgbaar in 100 ml, 250ml, 500ml, 1000ml
de 100ml verpakking wordt geleverd in een kant en klare filternet.

Extra informatie over Purigen

  • Seachem Purigen heeft geen invloed op de GH van het aquarium
  • Filtermedia Purigen heeft geen invloed op plantenvoeding met EDTA chelator
  • Purigen verwijdert geen nitraat uit het water, maar neemt het organisch materiaal weg dat door bacteriën wordt omgezet in nitraat.
  • Seachem Purigen verwijdert geen fosfaat
    Purigen maakt water kristalhelder
Seachem Purigen filtermedia

Review Seachem Purigen:

Ik gebruik Seachem Purigen in al mijn aquaria en zweer bij dit product. Vooral tijdens opstart van aquaria zorgt het voor algenpreventie. Natuurlijk zijn andere maatregelen nodig zoals goed onderhoud, een regelmatige waterwissel en veel en goede plantengroei om water helder te maken of houden. 

Daarnaast zou je zeker ook slakken, garnalen en nuttige vissen kunnen gebruiken maar deze helpen maar een heel klein beetje mee. 

Het Filtermateriaal heeft een zeer groot absorptie vermogen en binnen 24 uur is je aquarium kraakhelder! Helaas is Purigen op een gegeven moment verzadigd en zal je deze moeten hergenereren. Wij raden dan ook aan om 2 zakjes te nemen zoadat je altijd een nieuwe terug kan plaatsen. 

Ook een tactiek kan zijn om enkel een zakje tijdens de opstart te gebruiken en deze te laten zitten. Na drie maanden zal de Purigen uitgewerkt zijn maar zal je filter en je weelderige plantengroei voor de rest zorgen.

Plaats de Purigen altijd als laatste in je filtervolgorde voor de beste resultaten.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze facebookcommunity!

Zoals altijd, Succes!

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *