[flexy_breadcrumb]

Aquarium Vaas

LEER HOE JE EEN EIGEN AQUARIUM VAAS kAN MAKEN

In deze blog leg ik je alles uit hoe je, je eigen supercoole aquarium vaas of ‘vaas aquascape’ maakt. Geen co2 toevoeging of filter verplicht! Met deze blog als handleiding maak jij je eigen succesvolle aquarium vaas!

aquarium vaas
Een prachtige aquarium vaas! Supersimpel om te maken. Low budget. Lees verder voor alle tips!

Hoe maak je een aquarium vaas?

Een tijd geleden, tijdens het bekijken van YouTube video’s over aquaria zonder filter, co2 toevoeging en bemesting, raakte ik geïnspireerd om een beplante vaas te maken met deze strategie. Een vaas alleen met een lampje? Sceptisch als ik ben ging ik er vanuit dat dit echt niet zou kunnen.

Dit bleek onterecht want momenteel heb ik twee prachtige vazen staan, met aquariumplanten en bewoond door een stabiele groep garnaaltjes en slakken. Het onderhoud van deze vazen is zo simpel dat ik me er bijna schuldig over voel! Er zijn (net zoals reguliere aquaria) meerdere manieren. Ik beschrijf hieronder mijn manier! Lees de info en maak je eigen prachtige vaas.

Biologisch evenwicht creëren in je vaas!

Nog even de doelstelling die we willen bereiken. In een vaas of aquarium zonder filter en co2 toevoeging is het van groot belang om biologisch evenwicht te vinden. Je planten, bodem, diertjes en overig materiaal moeten dusdanig in evenwicht zijn dat deze zichzelf in stand houden. De truuc is om je vaas zo dicht mogelijk te beplanten met (snelgroeiende) planten die al in onderwatervorm zijn. 

Ga je voor soorten die bovenwater zijn gekweekt en hun onderwatervorm nog moeten aannemen? Dan zal je merken dat er snel een te groot overschot aan organisch afval gaat ontstaan.  Hierdoor werk je algen in de hand. De emerse (bovenwater) gekweekte planten verliezen namelijk eerst hun blad. Omdat de opstart van een vaas een delicaat proces is, is deze stap van cruciaal belang. Veel snelgroeiende waterplanten dus. Voor meer info over aquariumplanten lees stap: Welke planten in een aquarium!

Waar koop je een goede aquarium vaas?

Koop een vaas met stevig glas. Koop bijvoorbeeld geen vaas bij de Action. Deze, zo heb ik ondervonden, zijn te dun qua glas. Elke mooie vaas (minimaal 8 liter indien je garnaaltjes neemt) kan je gebruiken zolang het glas maar dik genoeg is.

Bezoek eens je plaatselijke bloemist of tuincentrum. Ook je plaatselijke kringloopwinkel kan je bezoeken om voor een prikkie een leuke vaas op te duikelen. Deze hebben vaak prachtige vazen staan!

Ga echt voor zekerheid qua dikte van het glas je gooit er namelijk een extra verzwaring (bodem en steen) in waardoor de druk op de glaswand toeneemt. Ik heb tot twee keer toe glasbreuk gehad (beide Action vazen). Een best waterballet kan ik je vertellen! Omdat er zoveel verschillende vazen zijn heb ik geen richtlijn qua dikte van glas. Gebruik logisch verstand.

Welke bodem in je vaas?

Er zijn verschillende opties qua bodem voor je vaas! Ik zelf gebruik tegenwoordig grof grind of lavasplit als onderlaag, daaroverheen zand en in de bodem druk ik enkele bodemcapsules van Planted Box.

Potgrond:

Er bestaat zoiets als de “Walstadt methode”. Bedacht door Diana Walstadt. Eigenlijk is dit de methode die je voor een beplante vaas volgt. Qua bodem kan je echter variëren. Deze Walstadt methode gaat uit van (biologisch) gezeefd potgrond en daaroverheen een laag aquariumzand. De tactiek is om de planten hun voeding uit de bodem te laten halen om zo de concurrentie met de algen aan te kunnen gaan. De bodem zou zeker 10 jaar mee moeten gaan. Bij deze methode hoef je geen extra plantenvoeding te gebruiken.

Aquasoil:

Aquasoil is een perfecte basis voor een beplante vaas. Wel zal je in het begin van de opstart veel moeten waterwisselen om de overtollige nutrienten en ammoniak minimaal te houden. Dit triggert namelijk algen (bruinalg). Ideaal zou zijn om onder de soil een laag lavasplit of ander poreus materiaal te gebruiken voor ideale huisvesting van de bodem bacteriën. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd maar ga ik bij een volgende vaas zeker toepassen!

Zand met crypto capsules:

Ik zelf gebruik het liefst zand met voldoende bodemcapsules in de bodem! Waarom? Bij verplaatsen van planten geeft het geen zooitje (potgrond) en het is goedkoper dan soil. Bij deze methode gebruik ik ook een klein beetje plantenvoeding om zeker te weten dat er voldoende nutriënten aanwezig zijn. Ook bij deze methode zou je lavasplit als basislaag kunnen gebruiken.

De inrichting van je vaas

Net zoals in een aquarium kan je steen of hout gebruiken om in je vaas te plaatsen. Ik gebruik graag Spiderwood en andere decoraties zorg dat je niet teveel gebruikt en ruimte over laat voor je planten om te groeien. Ik gebruik dus liefst Spiderwood maar andere soorten hout gaat natuurlijk ook gewoon goed! Zorg dat je stenen goed gewassen zijn en plaats ze zoals jij wilt. Mooie soorten steen zijn Seiryu steen, Grey Mountain Rock of Dragon Stone

aquarium vaas

Welke planten gebruik je in je aquarium vaas?

Gebruik bij de opstart zoveel mogelijk snelgroeiende waterplanten! Want emerse planten hebben teveel tijd nodig voor hun transitie. Ideaal is om je snoeisel uit je aquarium te gebruiken Deze zijn namelijk al in hun submerse (onderwater) vorm. Enkele goede voorbeelden zijn onder andere:

Snelgroeiers:

  • Heteranthera Zusterofolia
  • Limnophila Sessiliflora
  • Myrophyllum Sp. Guyana
  • Waterpest
  • Hydrocotyle Tripartita
  • Hoornblad
  • Cabomba aquatica
  • Rotala soorten (Wanneer deze al in onderwatervorm is)
  • Ludwigia soorten (Wanneer deze in onderwatervorm is)
  • Bacopa soorten (Wanneer in onderwatervorm)
  • Drijfplantjes!!! (Altijd doen!)

Traagroeiers:

  • Lobelia Cardinalis of mini (Wanneer in onderwatervorm)
  • Saggitaria Sabulete
  • Helanthium Tennelum (traaggroeier)
  • Crypto parvula (traaggroeier)
  • Bolbitis Heudelotti
  • Cognacplant
  • Alle soorten mossen.

Kortom: Leef je uit met jouw vaas met waterplanten!

Leef je verder dus uit qua planten en ontdek zelf wat werkt en wat niet! Gebruik eventueel de lijst uit de blog “planten zonder co2”! Maar bedenk dat je in de opstart zo veel mogelijk snelgroeiende submerse planten gebruikt (in onderwatervorm).

Ideaal is dus het overgebleven snoeisel uit je aquarium! Dit doe ik ook. Verwacht verder niet teveel van gekleurde planten. Omdat we zwak licht gebruiken zullen deze vooral groenig blijven (maar ze groeien wel). Indien je balans met wat meer licht gevonden kan worden zou verkleuring van bijvoorbeeld Ludwigia sp. Superred of Rotalasoorten mogelijk zijn!

Verlichting beplante vaas:

De verlichting van een beplante vaas stelt niet veel voor. Een led lampje met een gemiddeld huispeertje is al voldoende. Ik zelf gebruikte Ikea kantoorlampen met een 800 lumen led peertje 5000 kelvin op ongeveer 20 liter vaas.

Momenteel gebruik ik een simpel Chihiros a-serie ledbalkje van 20 centimeter voor twee vazen! Qua verlichting is het uitzoeken wat werkt voor jou. De meeste planten die zonder co2 toevoeging kunnen groeien prima op zwak licht. Ze groeien alleen veel minder snel. Omdat er zoveel verschillende soorten vazen en afmetingen zijn is het moeilijk om te adviseren wat precies werkt. Koop wat goedkope ledpeertjes en test uit!

Mocht je de vaas voor het raam willen zetten dan zou dit ook kunnen werken. Wel heb je dan minder controle over de mate van licht. Zorg wel dat hij niet in het volle zonlicht komt te staan. Overdrijf je verlichting in ieder geval niet! Je zou, om de basis van verlichting te snappen, nog eens mijn stap: aquariumverlichting door kunnen lezen.

Welke diertjes in een beplante vaas:

Houd de richtlijnen aan die ik beschreven heb in de stap “ welke vissen in aquarium”. Een vaas is veelal te klein voor vissen. Een aquariumvaas is vaak wel geschikt voor garnaaltjes! Neem dan de Neo-Caridinia soort. Deze zijn gemakkelijk te houden. Ik zelf gebruik vooral de vuurgarnaaltjes en wildkleur. Goedkoop makkelijk en mooi. Andere soorten garnalen heb ik geen ervaring mee! Jij wel? Laat een berichtje achter in de comments hieronder en help anderen! Gebruik zeer weinig levende have omdat er snel een overschot aan afvalstoffen ontstaat.

Onderhoud beplante vaas:

Ik pleeg wekelijks onderhoud door een sponsje langs het glas te halen aan de binnenkant en ik haal er enkele glazen water uit. Ik vul dit weer aan met kraanwater. Kost me 5 minuten van mijn tijd. Dit is mijn persoonlijke aanpak maar onderhoud bij vazen verschilt van vaas tot vaas. Omdat er een biologisch evenwicht wordt bereikt zou waterwisselen niet of nauwelijks nodig zijn.

Ik ga liever voor wat zekerheid. Bekijk vooral de helderheid van je water, de groei van je planten en het gedrag van je garnaaltjes en besluit of je water ververst of niet. Daarbij voeg ik namelijk ook wel eens een klein scheutje micro plantenvoeding toe om zeker te weten dat alle sporen elementen ruim op voorraad zijn.

De macro elementen laat ik over aan de garnalenpoep en het organisch afval van planten wat weer in zijn chemische basiscomponenten zal oplossen. Zo zie je maar dat er algemene richtlijnen zijn maar dat je in detail best wel je eigen draai mag geven! Mijn vazen zijn allemaal helder maar bevatten heus wel hier en daar een klein beetje alg.

Dit komt waarschijnlijk omdat de balans er bijna is maar nog niet helemaal. Speel met licht, extra planten en eventueel een onderhoudsbeurtje!

Aqaurium vaas maken; korte instructievideo

Hieronder een instructievideo hoe een beplante vaas te maken. Voor de bodem heb ik dit keer wat soil en zand door elkaar gebruikt. Je zou hier dus ook een laagje potgrond (enkele centimeters) afgetopt met zand (3 centimeter) kunnen gebruiken. Ik had net mijn aquarium gesnoeid en heb Limnophila Sessiliflora, Sp. Guyana, Eleocharis mini, Cabomba Piauhysensis en Valisneria gebruikt. Bij een volgende vaas zou ik zeker een grind of lavasplit bodemlaag toevoegen!

Simpele video met voorbeeld hoe een beplante vaas te maken! Gebruik alleen emerse planten (in onderwatervorm). Gebruik veel snelgroeiende planten. In deze video gebruik ik slechts wat zand en klein beetje soil. Een bodem van lavasplit of grind met soil er bovenop zou nog beter geweest zijn in verband met de huisvesting van nuttige bacteriën in de bodem.

Mis je nog informatie over het maken van je eigen beplante vaas? Laat het me weten in de comments en ik vul deze blog aan waar nodig!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Picture of Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

15 reacties

  1. Michiel schreef:

    Hoi Michael & Oscar!

    Gave vaas! Ik zat ook te denken om een vaas te gaan maken.
    Gebruiken jullie ook een verwarming in de vaas of kan dit ook op kamertemperatuur tot minimaal 18°C ?

    Gr. Michiel

    1. Hallo Michiel,

      Leuk dat je ook een vaas wilt maken.
      Deze vaas heeft geen verwarming en ging prima.
      Maar je kant er uiteraard wel een verwarming in stoppen als je de temperatuur hoger wilt hebben.

      Kijk ook eens op onze facebook pagina!
      Toevallig hebben we een planted vase contest gedaan begin dit jaar.
      Eind van het jaar gaan we weer een nieuwe organiseren.

  2. Marion schreef:

    Omdat ik geen uitselecteerbak maar wel 4 bakken met neocaradina (verschillende kleuren/soorten) had uit noodzaak een vaas als aquarium aangelegd. Daar gingen de neocaradina in om de kleur in de bakken zuiver te houden. Kon ook geen bak meer kwijt dus was de oplossing. Staat voor het raam. Planten onlangs moeten snoeien liep de spuigaten uit qua groei en ze kweken als de beste. Zitten meer garnalen in als in mijn bakken. Leuk om naar te kijken maar ben er wel goed voor. Tweemaal per week wat waterwissel. Was meer een proef maar best geslaagd.

    1. Hoi Marion! Wat leuk om te horen! Zo simpel kan het zijn inderdaad wanneer je een goede balans hebt gevonden. Bedankt voor je reactie!

  3. Moet je de vaas eerst ook indraaien of kunnen er gelijk garnalen in?
    Je maakt dus geen gebruik van opstart bacteriën oid?

    1. het is onverstandig direct dieren aan wat voor aquarium dan ook, toe te voegen. Er is nog geen voedzame biofilm in het aquarium (een vaas is ook een aquarium n de letterlijke zin van het woord) gegroeid en er zijn geen organismen die met afvalproducten kunnen omgaan. Wacht een maand of wat tot de vaas wat gestabiliseerd is. Vaak zie je dan wat slakjes of andere diertjes rondszwemmen. Deze kunnen meeliften met planten of zelfs via het leidingwater in de bak terecht komen.

  4. P. Vase schreef:

    Mijn ingerichte vaas staat nu 5 dagen waarvan ik 2x water heb ververst maar er lijkt een kleine kaamlaag op het water te ontwikkelen.
    Is dit normaal?

    1. Hoi P,
      Ja, dat kan gebeuren op stilstaand water. Kan ook een tijdje aanhouden. Je kan het echter weghalen met keukenpapier. Een vaas moet een evenwicht bereiken met heel weinig gasuitwisseling aan het wateroppervlak. Daardoor en door temperatuurwisselingen, kan het milieu in de vaas veel gemakkelijker omslaan dan doorgaans in een aquarium het geval is.
      Frank

    1. Hoi Jannie! Een aquariumvaas zoals wij die maken kan prima op kamertemperatuur. Wij houden er ook enkel Neo Caridinia garnaaltjes in en bijvoorbeeld andere waterdiertjes zoals slakken. Verwarmen doen wij dus niet en gaan uit van de (huis)kamer temperatuur. Wil je echt gaan verwarmen dan zou je een verwarmingselementje kunnen gebruiken mocht de vaas dit aan kunnen. Succes!

      1. Jannie schreef:

        Beste Michael,
        ik kweek orchideeën en in die vaas hangt bij mij een orchidee, net boven het water, die overdag 28-29 graden moet hebben en in de nacht 14 of 15 graden lager. Dan zal ik de verwarming, als ik die heb, uit doen. Ik zoek iets om het water of de vaas met water iets te verwarmen. De luchtvochtigheid wordt daardoor ook hoger. Dat heeft die orchidee ook nodig. Weet jij een methode om dat te verwezenlijken? Ik was al bezig met een elektrisch theelichtje, maar dat is veel te warm. De vaas stond daar op (daartussen had ik wel een metalen bordje), maar ik was bang, dat de vaas zou knappen. Misschien iets om in de vaas het water te verwarmen?
        Groetjes, Jannie.

        1. Hoi Jannie!, nee, ik ben geen orchideenkweker en zou zo niet weten hoe je voor beide soorten een ideale balans zou kunnen vinden, wanneer je dit wel gevonden hebt stuur dan zeker een berichtje. Groetjes!

  5. Beste Michael, ik heb sinds kort een paar pogingen gedaan met een aquariumvaas en heb inmiddels wat leuk ingerichts, alleen geen potgrondlaag, en alleen (aquarium)zand en lavasteentjes. Verder een vijftal redelijk willekeurig uitgekozen waterplanten. Enig idee of het zin heeft om hier kreeftjes bij te doen en zo nee, kan bijvoobeeld een deel (schoon) slootwater hierbij helpen? Alvast dank.
    Groeten, Bart

    1. Hoi Bart! Excuses voor het late antwoord. De site heeft een tijdje minder aandacht gehad. Ik zou behalve garnaaltjes en slakken niet snel andere diertjes in een vaas plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *