Review: Planted Box All-in-One

BESTE Plantenvoeding voor aquarium

5/5

In deze blog leg ik je uit welke factoren ervoor zorgen dat je gezonde planten krijgt en gaan we dieper in op het aspect plantenvoeding. Verder vertel ik je over mijn ervaringen met diverse plantenvoedingen. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op Planted Box all-in-one complete plantenvoeding. Dit vind ik zelf de beste plantenvoeding voor een aquarium. Waarom? Lees vooral verder!

Planted Box All in one

WAAROM GAAN Aquariumplanten dood OF WORDEN ZE BRUIN?

Dit is één van de meest gestelde vragen op fora die wij krijgen: ” Waarom gaan mijn aquariumplanten dood? Of “Waarom worden mijn aquariumplanten bruin?”.  Begrijpelijk want in het begin van de hobby hadden wij hier ook last van! Aangeraden wordt het Aquarium Stappenplan. In het stappenplan vind je al veel informatie over de verhoudingen tussen verlichting, CO2 en nutriënten. Maar om het weer even op te frissen een uitleg over de ” gouden driehoek”. 

De gouden driehoek:

Een gezond aquarium met gezonde en goed groeiende planten krijg je alleen als alle aspecten zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. De belangrijkste aspecten zijn:

– Licht;

– CO2;

– Voedingsstoffen.

*filtering is ook een een belangrijke factor. Meer informatie zou je hier kunnen lezen.

Deze aspecten kun je zien als de “gouden driehoek voor gezonde planten”. Mocht je al meerdere onderwerpen hebben gelezen van het stappenplan, dan weet je dat gezonde planten algen weghouden.

Onderstaande driehoek laat zien dat alle drie de aspecten in verhouding staan met elkaar. Wanneer een van de drie aspecten niet in verhouding staat tot de anderen kan dat zorgen voor slechte plantengroei en alg. 

In 99% van de algen problemen is er een onbalans in de aspecten van de gouden driehoek.

aquariumplanten gaan dood
De driehoek laat zien dat verlichting, Co2 en nutriënten in verhouding staan tot elkaar. Wanneer een van de drie aspecten wegvalt of onvoldoende aanwezig is, kan dit ervoor zorgen dat de aquariumplanten slecht groeien. Dat leidt uiteindelijk tot slechte plantengroei en algen zullen dan de overhand nemen. Daarom heet het ook de GOUDEN driehoek. In 99% van de algenproblemen is er een onbalans in één van drie aspecten van de gouden driehoek. (foto: aquariumgenius.com)

Planted Box, gebaseerd op de Estimative Index

De Estimative index is een plantenvoeding doseringsstrategie in aquaria. De strategie is de makkelijkste manier om het aquarium te voorzien van onbeperkte meststoffen zodat je een gezonde plantenbak krijgt. 

Wanneer je de aquariumplanten gaat bemesten volgens de Estimative index zal je altijd voldoende of zelfs een overschot hebben aan voedingstoffen. Je vermijdt tekorten, wat slechte plantengroei oplevert en algen in de hand werkt. 

Planted Box All in One is gebaseerd op deze strategie. Kortom; Voor beginners en gevorderden een ideale, simpele manier voor een gezond en helder aquarium. Iets waar wij van aquariumopstarten.nl erg blij van worden, 

Estimative Index en waterwissels in aquarium

Het is bij deze voedingsstrategie wel belangrijk dat er wekelijks een waterwissel gedaan wordt om het overschot aan voedingsstoffen niet te hoog te laten worden. Het wegnemen van het eventuele overschot aan voedingsstoffen wordt ook wel het “resetten” van het aquarium genoemd.

Na de waterwissel voeg je weer je nieuwe dosis toe en en worden de voedingsstoffen weer aangevuld.

Onderstaand een overzicht met de wekelijkse ideale hoeveelheid voedingsstoffen welke aanwezig moeten zijn volgens de Estimative index:

Test de waarden zelf met een druppeltestkit of ga naar de speciaalzaak om je water te laten testen. Koop niet gelijk middeltjes zoals PH plus of Minus. Dit is pure geldverspilling. Vraag het aan ons wat je kan doen! Je bespaart geld. 

Koolstofdioxide (CO2) range 25-35ppm;

Nitraat (NO3) range 10-30ppm;

– Kalium (K+) range 10-30ppm;

Fosfaat (PO4) range 1.0-3.0ppm;

IJzer (Fe) range 0.5-1.0+ppm;

– Spoorelementen.

** Parts per million (ppm) oftewel delen per miljoen is een maat voor concentratie.

Wil je meer weten over de Estimative Index? Lees dan eens DIT artikel van Gilles van Planted Box. 

aquarium blog

Teveel plantenvoeding veroorzaakt algen in aquarium?

Veelal zie ik op internet de vraag “worden algen veroorzaakt als ik (te)veel plantenvoeding doseer?”. Het antwoord is eigenlijk heel kort…NEE! Een goede plantenvoeding zoals Planted Box All in One, zorgt voor goede groei en niet voor algen ook niet als er een overschot is aan voedingsstoffen. Vooral een tekort aan voedingsstoffen zal leiden tot algen. Het is wel van belang dat er nooit een tekort ontstaat aan voedingstoffen en dat er wekelijks een waterwissel gedaan wordt om de bak te “resetten”.

Het belang van een goede aquarium plantenvoeding

Zorgen voor voldoende plantenvoeding volgens de Estimative Index kan op vele manier. Je kan verschillende soorten flessen kopen en dit allemaal toevoegen aan je aquarium. Vaak ben je veel durder uit. Ook kun je een Estimative Index set kopen van poeders die je zelf moet mengen met osmose of gedemineraliseerd water. 

Een goede en betaalbare manier maar kost iets meer moeite. Niets is zo makkelijk als een goede vloeibare complete plantenvoeding waar alles in zit en waar je wekelijks of dagelijks de aanbevolen hoeveelheid plantenvoeding toevoegt.

Deze alles in één complete plantenvoeding bespaart opbergplek, tijd om een eigen plantenvoeding te bereiden met poeders, maar vooral geld omdat je niet de verschillende voedingsstoffen hoeft aan te schaffen in verschillende flessen.

Mijn mening over Planted Box All-in-one complete voeding:

Met mijn aquascape heb ik diverse plantenvoedingen uitgeprobeerd.Ik begon, net zoals velen, met  ProFito van Easy-Life. Dit is een merk dat in alle dierenzaken staat. Al snel bleek dat dit geen goede “complete” plantenvoeding is omdat Easy Life Proftio alleen spoorelementen bevat en geen nitraat en fosfaat. Ik heb een ruim beplant aquarium dus was juist op zoek naar een voeding met Nitraat en Fosfaat in mijn aquarium.

Al snel ben ik overgestapt naar Tropica Specialized Nutrition welke ik in veel aquascape video’s voorbij zag komen. Dit product beviel al een stuk beter en ik merkte ook echt een boost in de gezondheid van mijn aquariumplanten. Wel moest ik nog extra kalium en ijzer toevoegen om deze waarden op peil te houden. Het nadeel was dat de Tropica voeding in kleine verpakkingen komt en relatief duur is.

Nadat de Tropica voeding op was ben ik overgestapt naar All-in-One complete aquarium plantenvoeding van Planted Box.  Van deze overstap naar Planted box heb ik geen moment spijt van gehad. Al vrij snel merkte ik dat mijn planten uitmuntend groeiden en dat ik geen andere voedingstoffen meer nodig had. Met recht compleet dus. 

Onderstaande foto, van mijn aquarium, is dan ook wel het bewijs dat goede plantenvoeding, zoals ALL-IN-ONE van Planted Box zorgt voor een prachtig aquarium met minimale ergernissen van algen. Wel zal je de andere twee (inclusief filtering 3) belangrijke elementen in balans moeten hebben. Lees hier zeker over in het Aquarium Stappenplan

Ledverlichting aquarium
Een aquascape onder sterke verlichting met CO2, goede filtratie en aquasoil,

Gebruik en Dosering Planted Box All-in-One

De hoeveelheid all-in-one wat toegevoegd moet worden is afhankelijk van de verlichting en de beplanting en natuurlijk of je co2 toevoegt of niet. Onderstaand overzicht kan aangehouden worden:

 • Weinig licht/planten – geen CO2: 10ml/100l aquariumwater per week
 •  Veel licht/planten – wel CO2: 30ml/100l aquariumwater per week
 

Bovenstaande dosering kan 1 keer per week toegevoegd worden maar kan ook dagelijks aan het aquarium toegevoegd worden. Ikzelf doseer de plantenvoeding dagelijks met een doseersysteem. Maar met de handige doseerkamer welke aanwezig is in de fles, kan eenvoudig de juiste hoeveelheid gedoseerd worden en hoef je geen duur doseersysteem aan te schaffen. Even knijpen tot de gewenste hoeveelheid en daarna toevoegen aan je aquarium.

Bij aankoop van Planted Box All-in-One, altijd gratis en kundig advies!

Als klant van Planted box ontvang je ook altijd gratis advies en coaching op maat via de geschreven blogs, e-books die gedownload kunnen worden of via het adviesforum. Je kan natuurlijk ook altijd je vragen stellen aan ons, van aquariumopstarten.nl of in onze Facebook community

Deze blog is geschreven door Oscar Kroos. Fanatiek hobbyist. 

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

2 reacties

  1. Welkom op onze site!

   Kijk vooral naar onze stappenplan en informatieve blogs om volledig geïnformeerd te zijn.
   In de aanbevolen producten laten wij producten zien welke wij ook gebruiken en volledig achter staan.

   Neem ook eens een kijkje op onze facebook pagina “Beplant Aquarium en Aquascape Opstarten” waar je al je vragen kwijt kan en bijvoorbeeld in contact kan komen met mentoren voor persoonlijke begeleiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *