REVIEW JMB Aqualight ORION VERLICHTING

DE OPLOSSING VOOR AQUASCAPES IN GESLOTEN AQUARIUMS?

Medio 2021 heeft JMB Aqualight de nieuwe Orion verlichting op de markt gebrachtDeze ledverlichting met een hoog rendement van 150 Lumen per Watt (hoe meer Lumen per Watt hoe zuiniger de led is)  is  speciaal ontworpen voor vervanging van de standaard (vaak budget) verlichting in gesloten aquariumsMet de Orion verlichting moet het mogelijk worden om ook in gesloten aquariums mooie aquascapes met medium tot veel licht behoevende planten te ontwikkelen. 

jmb orion led

Ik had de eer om deze nieuwe ledverlichting in een rescape van mijn Eheim Proxima 250 te mogen testen en neem jullie graag mee in mijn ervaringen. 

EISEN AAN LEDVERLICHTING VOOR AQUASCAPES IN GESLOTEN AQUARIUMS?

Welke eisen stellen we dan aan ledverlichting voor aquascapes in gesloten aquariums?  

Belangrijk is dat de verlichting voldoende intensiteit in het spectrum van 400-700nm moet leveren om fotosynthese en verkleuring van de planten te bevorderen in alle lagen van de aquascape.  
Een lamp kan nog zo een ideaal spectrum bezitten, bij een te lage lichtintensiteit blijft de plant slecht groeien. Andersom geldt dat een lamp met een minder ideaal spectrum maar met hoge intensiteit toch goede plantengroei kan geven. 

Een manier om te meten of de verlichting voldoende lichtintensiteit in het spectrum van 400-700nm heeft is met een PAR meting (Photosynthetische actieve radius). Voor uitleg over aquariumlicht spectrum en PAR waardes lees vooral eens het blog Spectrum Aquariumverlichting

Voor aquascaping hebben we een PAR van rond de 150 µmol/s (voor hele moeilijke planten bij voorkeur meer) op de bodem van het aquarium nodig om goede plantengroei en (rode) verkleuring van de planten te bereiken. Als we geen beschikking hebben over een PAR meter kunnen we de indicatieve richtlijnen van lumen per bruto liter aquarium voor verschillende lichtintensiteiten zoals beschreven in bovenstaand artikel aanhouden. 

Daarnaast willen we het liefste het spectrum kunnen aanpassen om de verkleuring van de planten te beïnvloeden en een specifieke plantkleur te accentueren (kijklicht). WRGB verlichting, waarmee we de intensiteit en lichtduur van de ledkanalen wit, rood, groen en blauwe kanalen apart kunnen instellen, is hier ideaal voor. 

Verder moet de verlichting natuurlijk passen in de verschillende gesloten aquariums en bijhorende lichtarmaturen (T5, T8) en bij voorkeur makkelijk te installeren en in te stellen zijn. 

En last but not least moet de verlichting natuurlijk betaalbaar zijn. Dit laatste is echter een relatief begrip aangezien goede verlichting voor aquascaping over het algemeen een belangrijke maar kostbare investering is. Dit geldt zowel voor open als gesloten aquariums. Deze blog is geen vergelijking in prijs/kwaliteit van alle beschikbare verlichting. De beantwoording van de betaalbaarheidsvraag laat ik dan ook graag aan jullie zelf over. 
 

UNBOXING EN INSTALLATIE JMB ORION AQUARIUMvERLICHTING

In de Eheim Proxima 250 passen de 895mm JMB Orion ledbalken met de volgende specificaties: 

Lichtsterkte witte leds: 150 lm / W 

IP68, volledig water dicht 

Kleurentemperatuur: 3000K – 6000K, RGB 

Afmeting ( L x B x H): 895 mm x 40 mm x 20 mm 

Uitschuifbare brackets lengte: 2 x 20 cm 

Vermogen 26,88 W 

De balken zijn van aluminium met drie rijen leds, een rij koel witte leds (6000K), een rij met warm witte leds (3000K) en een rij met samengestelde RGB leds. Het geheel is ingegoten in een doorzichtige siliconen coating om de balk waterdicht te maken (IP68). De balken passen in T5 fittingen en er is een adapter te verkrijgen voor T8 aansluitingen. De verlichting is tevens voorzien van brackets om ze in de binnenrand van het deksel op te hangen. Met deze aansluitingsmogelijkheden past deze verlichting in vrijwel alle gesloten aquariums. Hoeveel je er kan plaatsen is een keuze van het gebruik van de originele T5 (of T8) fittingen versus het gebruik van de brackets. De lampen zijn stevig en compact en hebben een mooie industriële look. 

Ik heb van JMB begrepen dat 2/3 van het vermogen wordt geleverd door de high power 150 Lumen / Watt witte leds en de rest door de samengestelde RGB leds. Daarvan uitgaande levert de balk ca. 3000 Lumen op. Om in de buurt van de 40 Lm / Bruto liter aquarium (ondergrens intens licht) te komen heb ik voor 3 balken gekozen in de Eheim Proxima 250 rescape.   

jmb orion
jm orion
jmb orion

De verlichting kan volgens JMB probleemloos langdurig op 100% worden gedraaid. Wel is het belangrijk om voldoende voedingscapaciteit (liefst overcapaciteit) aan te schaffen. In dit geval is gekozen voor een Meanwell ELG-150-12A voeding geleverd door JMB Aqualight.

Aquariumverlichting JMB
aquarium verlichting

De verlichting heeft een separate controller nodig om te werken. Hiervoor is een nieuwe JMB Orion Controller in ontwikkeling die binnenkort beschikbaar is. Tot die tijd kan de JMB Multi Controller (of een TC420) worden gebruikt. Ik heb gekozen voor de JMB Multi Controller met adapter kabels voor de aansluiting van de 5 ledkanalen (warm wit, koud wit, R, G, en B) op de Multi Controller. Het aansluiten van de lampen op de controller is even wat werk maar goed te doen als je een schroevendraaier kan vasthouden. Met de nog in ontwikkeling zijnde Orion Controller wordt het aansluiten een stuk simpeler. Je kan de controller met de bijgeleverde USB kabel aansluiten op een PC en bedienen met de meegeleverde software. Het is echter veel eenvoudiger om de JMB app op je telefoon te installeren en via wifi verbinding met de controller te maken. 

Ik heb de brackets iets bij moeten buigen om goed in de binnenrand van mijn Eheim bovenrand te passen. De balken passen door hun compacte vorm echter perfect in de bovenrand en er is voldoende ruimte tussen de balken, het water en de dekruit voor ventilatie. De controller en de voeding zijn eenvoudig in de onderkast op de wand te monteren. De eerste indrukken van de verlichting zijn goed! 

JMB Orion

INSTELLen VAN DE JMB ORION VERLICHTING

De instelling van de verlichting wordt gedaan via de JMB Multi Controller. Zoals eerder aangegeven is het handig om verbinding met de controller te maken via de “JMB Aqualight” App op je mobiel. Na het downloaden en installeren van de App maak je verbinding met het door de controller opgezette wifi netwerk en start je de App op. Vervolgens synchroniseer je klok van de controller met die van de telefoon en kan je je eerste verlichtingsschema aanmaken via de “quick setting” en het een naam geven. Hierbij stel je de starttijd, eindtijd en de generieke (voor alle ledkanalen hetzelfde) lichtintensiteit in. Nadat het schema is aangemaakt, zie je het schema grafisch weergegeven en kan je het uploaden naar de controller of eerst “previewen” waarbij het versneld wordt afgespeeld.  

Als je de lichtintensiteit per ledkanaal (koud wit, warm wit, rood, groen, blauw) apart wil instellen of een meer geavanceerde verlichtingsschema’s met meerdere verlichtingstijden en verschillende lichtintensiteit per ledkanaal, ga je via de “Edit” knop naar de uitgebreide matrix view waarin je elk ledkanaal per half uur in intensiteit tussen de 0 en 100% kan instellen. Nadat je het schema hebt gemaakt en opgeslagen, kom je weer terug in de schematische view en kan je het schema uploaden naar je controller. De controller kent geen manuele aan/uit knop, maar die kan je eenvoudig aanmaken met een schema “alle kanalen op 0% 24uur” en een schema “alle kanalen op b.v. 70% 24uur”.  

aquariumverlichting
aquarium led
led aquarium

Het fijne van de App is dat die enorm veel flexibiliteit geeft voor het instellen van de verlichting en je  zoveel schema’s kan aanmaken als je wil. Hierdoor kan je voor het geleidelijk opschroeven van de lichtintensiteit en -duur in de opstartfase van het aquarium aparte schema’s klaar zetten en kan je ook weer eenvoudig terug stappen naar een vorig schema als de intensiteit even te hoog blijkt te zijn. Verder kan je mooie zonsopkomsten en -ondergangen creëren en nachtverlichting (b.v. blauw) instellen. Door de granulariteit van de schema instellingen (per half uur / kanaal) is het aanpassen van een bestaand schema echter wel arbeidsintensie;f. Verder had het handig geweest om een password voor het wifi kanaal in te kunnen stellen, omdat het JMB wifi netwerk nu een open netwerk is en instellingen eenvoudig door buitenstaanders gewijzigd kunnen worden. 

Voor een uitgebreide videoreview van het instellen van de verlichting zie de video hieronder:

JMB ORION AQUARIUMVERLICHTING IN DE PRAKTIJK

Om de verlichting in de praktijk te bekijken heb ik een rescape van mijn Eheim Proxima 250 (100x50x50cm) bak gedaan, de JMB Orion erin gehangen en de voortgang van de ontwikkeling van de bak gefilmd” 

Bekijk de video hieronder voor de prestaties van de JMB Orion verlichting.

Zoals eerder al aangegeven heb ik met van rule-ofthumb schattingen op basis van de specificaties van de lampen en de gewenste lichtintensiteit in een aquarium van 250l gekozen voor 3 Orion balken (totaal ca. 9000 lm -> 36 lm / bruto liter aquarium)Ik heb geen spectruminformatie van de fabrikant gevonden maar dverwachting is dat de combinatie van warm witte leds (3000K), koud witte leds (6000K) en de samengestelde RGB een relatief breed spectrum binnen de 400-700 nm oplevert. Michael Kroon is langsgekomen om PAR metingen uit te voeren op verschillende plaatsen in het aquarium. Met de verlichting op 100% halen we een PAR van 140-150 µmol/s op 50cm diepteDit zijn mooie waardes waarmee het mogelijk moet zijn om goede plantengroei met gangbare beplanting te bereiken. Met 2 balken op 50cm of 3 balken in een aquarium van 60cm hoogte ligt de PAR rond de 100 µmol/s. 

PAR meter aquarium

De combinatie van warm witte en koud witte leds geeft een heel helder en mooi (persoonlijke mening) kijklicht in het aquarium. Voor aquarianen die liever een geliger kijklicht hebben is het mogelijk om de intensiteit van de koud witte leds terug te schroeven. Dit gaat echter wel ten koste van het brede spectrum en de totale lichtintensiteit. De uitgebreide instellingsmogelijkheden van de 5 kanalen leds met de App maken het mogelijk om de verlichting fijn in te regelen en mooie zonsondergangen, zonsopkomsten en sfeerrijke nachtverlichting te creëren. 

goede aquariumverlichting

De ontwikkeling van de rijk beplante Nature Style aquascape over 2,5 maand laat een uitstekende plantengroei zien op alle plaatsen in het aquarium (zie review film deel 3)Bodemplanten zoals de Helanthium bolivianum MagdalenensisPogostemon Helferi en Lilaeopsis Brasiliensis breiden zich mooi zijwaarts uit. De Alternanthera Reineckii kleurt mooi rood. De stemplanten zoals de Rotala H’ra en Rotala Butterfly groeien goed en verkleuren maar worden niet knalrood ondanks de lean dosing en voldoende ijzer. Belangrijkste oorzaak hiervoor ligt mijns inziens in de beperkte bijdrage van de samengestelde RGB leds (1/3 van het vermogen van de lamp waarvan nog eens 1/3 voor het rode kanaal) voor het accentueren van de rode kleur.

JMB ORION CONCLUSIE

Is de JMB Orion dan de oplossing voor aquascaping in gesloten aquariums? Voor de puristen onder ons, die extreme verkleuring van planten willen ZIEN, waarschijnlijk niet. Voor veruit de meesten van ons die mooie en gezonde planten willen in rijkelijk beplante gesloten aquariums (gezelschapsbakken, nature style aquariums, etc) is de JMB Orion een uitstekende  oplossing die een enorme verbetering oplevert t.o.v. de meeste standaard verlichting van dit soort aquariums. De volledige instelbaarheid is ongelimiteerd.  

Bij behoefte aan hogere PAR waardes (b.v. in hogere aquariums) kunnen de JMB Orion lampen nog gecombineerd worden met de JMB Powerleds dit zal de PAR waarde aanzienlijk doen stijgen. Voor advies hierover kan je altijd contact opnemen met JMB Aqualight of Aquariumopstarten.nl. 

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Joachim vd Weiden

Joachim vd Weiden

Joachim is fanatiek Aquascaper en plantenfanaat. Je vindt hem in de community!

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *