Een vissenkom kopen?

LEES HIER WAAROM je GEEN VISSENKOM moet kopen voor (goud)vissen

Wanneer je deze blog leest, ben je waarschijnlijk gecharmeerd van het houden van een vis in een vissenkom. Je staat misschien zelfs op het punt on een vissenkom te kopen! Door deze blog wil ik je wat kennis geven en jou de vraag meegeven of een vissenkom wel de juiste keuze is voor een vis. Ik laat je ook graag een verantwoorde manier van het inrichten van een vissenkom, het houden van een vissenkom en het schoonmaken van een vissenkom zien!

VISSENKOM TE KLEIN

Een goudvis in een vissenkom is voor de meeste beginners geen raar beeld en eigenlijk vanzelfsprekend. Vaak wordt een vissenkom gekocht omdat de kinderen graag een vis willen houden. Pas later, wanneer je de hobby zelf ook leuk vind, ga je beseffen dat een vissenkom niet de meest geschikte optie was voor de goudvis. Goudvissen kunnen namelijk onder de juiste omstandigheden makkelijk uitgroeien tot flinke joekels van 30 centimeter!! Daarbij zijn het zeer vervuilende vissen. Wanneer jij een vissenkom hebt met een goudvis zal je merken dat deze snel vies wordt en de goudvis al snel dood gaat. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar het feit blijft dat een vissenkom een zeer ongeschikte leefomgeving is voor een goudvis.

Vissenkom kopen? Prima! Bespaar ellende koop geen goudvis.

  • Een vissenkom is te klein voor vissen.
  • Goudvissen kunnen tot 30 centimeter uitgroeien in vijvers en grote aquaria.
  • Goudvissen zijn zeer vervuilende rakkers.
  • Een natuurlijke balans zal je nooit bereiken in een vissenkom.
  • De vis zal snel dood gaan of zijn leven wordt ernstig verkort.
Vissenkom kopen met goudvis doe het niet!
Een goudvis in een kom is alsof je je hele leven op een wc leeft en door een rietje ademt. Maar er zijn andere leuke alternatieven!

Een vissenkom kopen? Lees hieronder welke diertjes wél geschikt zijn.

Zoals eerder gezegd is een vissenkom te klein voor vissen. Maar dit betekent niet dat je er niets moois van kan maken! Het vergt alleen wat meer voorbereiding en een concessie om geen (goud)vissen te nemen. Maar wat zijn dan de opties?

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Garnalen in vissenkom; een verantwoorde keuze!?

Garnalen en daarbij enkele sierslakken kunnen goed in een vissenkom! Garnalen zijn superleuke beestjes waar je een kolonietje van kan houden. Ze poetsen en verplaatsen zich de hele dag door. Daarbij kan je ook al snel garnalenbabies verwachten.

Mijn tip aan de beginner is om NEO CARIDINIA garnalen te houden. Deze kunnen gewoon op leidingwater gehouden worden en zijn de makkelijkste soort om te houden. Ze zijn gekweekt in veel verschillende kleurtjes.

Wel zal je je vissenkom dusdanig moeten inrichten dat de garnalen het goed naar hun zin zullen hebben. Lees hieronder meer over het verantwoord inrichten!

Slakken in vissenkom? Zeker doen!

Sierslakken hebben vaak prachtige vormen en tekeningen op hun huisje. Sierslakken in een aquarium zijn zeer goede opruimers. In de aquariumspeciaalzaak vindt je vaak meerdere soorten sierslakken.

Te denken valt aan soorten als de Appelslak of Zebraslak. Ook voor slakken geldt dat je je vissenkom moet inrichten zodat deze beestjes zich op hun gemak voelen!

Garnalen en slakken in een vissenkom

Inrichten Vissenkom:

Ik houd van een natuurlijke inrichting en balans in mijn kleine onderwaterwereldje Ik heb al een uitgebreide blog geschreven over hoe je een aquarium vaas kan inrichten, zonder gebruik van een filter of andere techniek. Het enige is dat er een led-lampje boven geplaatst moet worden om plantengroei mogelijk te maken.

Gebruik de blog Aquarium Vaas maken in combinatie met de blogs Aquarium indraaien en aquariumplanten als leidraad voor een schitterend natuurlijk ingerichte vissenkom!

Voor elk onderwaterwereldje zal je dus de basisregels moeten volgen van mijn Aquarium stappenplan, speciaal voor beginners. Wanneer je mijn stappenplan leest zal je gaan leren balans in jouw vissenkom te krijgen!

Nog even samengevat:

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?