Intaqo Controller Review

Lees onze eerlijke mening over de Intaqo Controller

In deze review behandel ik de Intaqo Controller, een apparaat wat ontwikkeld is om volledige controle over je voedingsregime, CO2 toevoeging en verlichting te geven. Dit alles samenkomend in een applicatie op je smartphone. Ik vertel je hoe ik de installatie heb ervaren en wat mijn indruk en ervaring met het apparaat is.

Intaqo Controller Review

Intaqo Controller zeer uitgebreid.

Ik had de eer om de Intaqo Controller Essential een tijd uit te testen op mijn Aquascape. Mooi want ik was net ingeloot voor een Aquascape wedstrijd. De verzending verliep via Intaqo zelf en binnen anderhalve dag kon ik het apparaat al in ontvangst nemen! Als een kind zo blij ben ik gelijk aan de slag gegaan.

Wat mij opviel aan de verpakking was dat niets aan het toeval was overgelaten. De doos was netjes afgeseald en voorzien van schokbestendig materiaal. Al zou het pakket uit het vliegtuig gevallen zijn, dan nog had hij gewerkt. Eenmaal opengemaakt stond mij een aangename verassing te wachten.

Vaak bij voedingspompen en CO2 controllers, heb je nog andere onderdelen nodig om het geheel werkend te krijgen. In de doos vond ik de Intaqo Controller met een overdaad aan extra materiaal zoals luchtslangetjes, terugslagventieltjes, zuignapjes, houdertjes, PH calibratie vloeistof, testbuisjes etcetera. Alles om het apparaat netjes te installeren was aanwezig! Er zat zelfs een zakje Haribo Gummybeertjes bij om tijdens de installatie te snoepen. De Intaqo Essential beschikt over twee voedingsunits, een PH controller, temperatuurmeter. Optioneel zijn is er een Intaqo controller met PAR lichtsensor en Licht controller aan te schaffen voor degene die echt alles geautomatiseerd willen hebben. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Installeren Intaqo Controller

De installatie van de Intaqo controller vergt wat tijd, maar is zeker niet moeilijk. Je download de Intaqo App uit de Playstore of Apple store, en maakt een account.

Op het apparaat zelf sluit je de PH probe aan op de juiste poort, het CO2 magneetventiel ook op de juiste poort (en de CO2 slang bevestig je aan de magneetventiel). De luchtslangetjes voor de voeding kan je makkelijk op de gewenste maten knippen en bevestig je aan de pompjes (er staat op de pompjes zelf welke kant hij op pompt.

Je steekt de stekker in het stopcontact en het apparaat schakelt in. Zie hier onder een duidelijke instructiefilm. 

 

Video afspelen over ph controller

Intaqo Controller via app installeren:

Nadat je het apparaat hebt ingeschakeld volg je de instructie die bij het apparaat aanwezig is. Je verbindt het apparaat met de WIFI en doorloopt een simpel stappenmenu om alles te calibreren. Je kan ook deze handige instructiefilm gebruiken. 

PH Probe en CO2 Calibreren:

Van te voren leek mij dit een lastig karwei maar de app geeft precies aan welke handeling je moet verrichten. Daarbij heeft intaqo zeer duidelijke instructiefilmpjes beschikbaar. Het enige wat je hoeft te doen is de calibratie vloeistof die de app aangeeft in het bijgeleverde maatbuisje te doen en de PH probe er in te laten zakken. Je drukt op “Calibreren” en de app calibreert de PH meter voor een minuut lang. De App geeft zelfs aan wanneer het tijd wordt om de Probe opnieuw te calibreren! Super toch?

Voedingspomp Calibreren:

De twee kanaals voedingspomp is ook zeer gemakkelijk te calibreren. Alle hulpmiddelen zijn aanwezig en de applicatie loodst je hier ook duidelijk door heen. Toch nog wat hulp nodig? Ook hier heeft Intaqo aan gedacht. Bekijk het onderstaande filmpje. Intaqo verteld je ook hier precies wat je moet doen, stap voor stap.

Instellen PH en voedingschema:

Het instelmenu van de app wijst zich vanzelf. Ik vond in eerste instantie het voedingschema wat onduidelijk maar na enkele veranderingen merkte ik dat je meerdere dagen kan aanvinken en dan de gewenste tijd kan aangeven. Het PH instelmenu geeft twee opties. De PH instellen aan de hand van de KH of manueel. Aangezien ik een actieve soil gebruik en mijn KH en PH laag worden gehouden door de soil, heeft het geen zin om de PH in te stellen via de KH tabel. Met een actieve soil is het lastig om de juiste waarde te vinden voor de PH. Ik heb deze (want ik heb in mijn wedstrijd aquascape geen levende diertjes) zeer laag gezet zodat ik zeker weet dat er voldoende CO2 aanwezig is. Ook is er een handig instellingsmenu om snachts het magneetventiel te sluiten zodat je CO2 bespaart. Let wel op dat je tijdig weer begint met CO2 toevoegen zodat het aantal ppm CO2 tijdens photosyntheseuren voldoende en stabiel is.

Het CO2 niveau bepaal ik aan de hand van mij CO2 checker. Deze werd bij mij (let op actieve soil wat de PH en KH verlaagt en in elke situatie zelf aftasten) limegroen bij een PH van 5.7. Ik heb de PH op 5.6 ingesteld en voila, ik had een stabiel CO2 niveau in mijn aquascape.

Verzamelde DATA Intaqo Controller:

Het was even zoeken waar ik de tabellen kon aflezen maar ik merkte na wat aanmodderen dat als je het schermt naar links swipet je in een menu komt waar je de PH, Temperatuur en andere historie kan bekijken. Super handig! Ik zag namelijk dat tijdens photosynthese uren dat mijn PH waarde langzaam opliep. Het verbruik dan wel vervlieging van de CO2 was dus teveel. Na wat kleine aanpassingen (skimmer 10 minuten per uur aan in plaats van continue) en een kleine vermeerdering van bellen zakte de pH weer op de gewenste waarde en bleef stabiel.

intaqo controller
Bekende Aquascaper Dutchaquascaper (Bastiaan Kruidenier) gebruikt intaqo controllers op twee van zijn prachtige Aquascapes.

Conclusie Intaqo Controller: Wij zijn fan!

Ik ben zeer te spreken over dit apparaat vanwege de compleetheid van het materiaal, de makkelijke setup, de looks en functionaliteit. De App zit goed in elkaar. CO2 toevoegen en Fertilizers doseren zijn nu zaken waar ik mij niet meer druk om hoef te maken. Het enige is dat ik zo nu en dan controleer of de cylinder nog vol zit en er voeding aanwezig is. De rest wordt uit mijn handen genomen door dit prachtige apparaat. Wanneer ik een aantal dagen van huis ben kan ik aan de hand van de verzamelde data bekijken of alles nog in orde is. 

Daarbij heb ik bekeken wat het kost om apart een CO2 controller, CO2 materiaal, continue temperatuurmeter en een PH controller aan te schaffen. Ik was hier duurder mee uit als de Intaqo Controller. Ook zou ik 4 verschillende stekkers en apparaten hebben. Voor mij een simpele keuze. Met de app en de vastlegging van data kan ik tot in de puntjes mijn voedings en CO2 strategie bepalen zonder gedraai aan knoppen. Ik ben normaal wat chaotisch met de toevoeging van CO2 en Fertilizers, wat niet altijd ten goede komt van de aquascape. Met dit apparaat hoef ik op nog minder te letten dan voorheen.

Ik ben zeer positief gesteld en vind het daadwerkelijk een aanvulling voor de fanatieke hobbyist die graag zijn CO2, Temperatuur, (optioneel verlichting) en Fertilizers regime strak geregeld wil hebben.

Zijn er nadelen te noemen?

Het instellen van de PH met een actieve soil vind ik wat lastig, maar dit ligt niet aan de werking van de Intaqo Controller. De PH van een actieve soil wordt verlaagd evenals de KH. Je zal dus de dropchecker moeten gebruiken om de juiste waarde in te stellen in plaats van de PH/KH Tabel. 

In mijn persoonlijke situatie was de dekking van mijn WIFI soms niet voldoende. Dit resulteerde in het feit dat het soms wat langer duurde voordat ik connectie had met het apparaat. Er zijn dan verder geen mogelijkheden om handmatig de PH dan wel aantal ML voeding in te stellen/veranderen.

De bijgeleverde tube slangetjes zijn zwart. Ze zijn van goede kwaliteit maar ik heb de voorkeur voor doorzichtige slangetjes.

Het apparaat is zeer robuust en betrouwbaar. Wanneer ik overschakel op andere aquaria kan dit apparaat makkelijk opnieuw geïnstalleerd worden, wat garantie geeft voor vele jaren gemak en plezier.

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *