Slijmzwam in je aquarium

HOE TE VOORKOMEN EN TE VERWIJDEREN

Ben je een beginnende aquariumliefhebber en heb je last van een slijmzwam in je aquarium? In dit blog help ik je begrijpen wat een slijmzwam is, waarom het ontstaat en, nog belangrijker, hoe je het kunt voorkomen en verwijderen. Lees snel verder!

slijmzwam in hoek van aquarium

Wat is een slijmzwam en waarom ontstaat het?

Een slijmzwam is een massa van kleine organismen (eukaryoten) die zich onder andere in het water van je aquarium bevinden. In de natuur, boven water,  komen slijmzwammen veelvuldig voor in allerlei vormen en kleuren. Een aantal soorten kunnen zich dus ook onder water voort produceren. Een slijmzwam beweegt zich op amoeboïde manier voort. Dit betekent dat ze zich met de hele massa kunnen verplaatsen door uit te strekken en in te trekken. Slijmzwammen zijn geen schimmels, nog zijn het dieren, het zijn organismen op zich. Het ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar ze zijn niet schadelijk voor je vissen of planten. Een slijmzwam leeft hoofdzakelijk in de bodem van je aquarium en vaak weten aquariumliefhebbers geeneens dat ze er zijn. 

Een slijmzwam steekt vaak de kop op door een ophoping van organisch afval, zoals voedselresten, dode planten en vissenpoep en voedt zich met daaruit ontstane micro organismen en bacteriën. Soms komen ze opeens boven de bodem uit en bewegen zich voort op het glas of andere materialen in het aquarium. Ze kunnen enkele centimeters per uur groeien.  De sporen van een slijmzwam zijn vaak al aanwezig in een aquarium. Geïntroduceerd door een “besmette'” plant of natuurlijk materiaal zoals hout of steen. Wanneer er goed onderhoud gepleegd wordt produceert de slijmzwam zich niet, nauwelijks voort of wordt tijdig, voordat ze zich zichtbaar kunnen manifesteren, verwijderd. 

slijmzwam in aquarium

Hoe kun je een slijmzwam voorkomen?

De beste manier om een slijmzwam te voorkomen is door goed voor je aquarium te zorgen. Dit betekent regelmatig onderhoud uitvoeren zoals waterverversen en de bodem schoon houden zodat ophopend vuil geen kans krijgt in je aquarium. Wil je een goede richtlijn om een aquarium te onderhouden lees dan eens deze stap: Aquarium onderhouden, uit het Aquarium Stappenplan.. Ook is het belangrijk om niet te veel voedsel aan je vissen te geven en om dode plantenresten regelmatig te verwijderen. Een goed onderhoudsschema kan dus helpen om een slijmzwam te voorkomen.

Hoe kun je een slijmzwam verwijderen?

Als je eenmaal een slijmzwam in je aquarium hebt ontdekt, is het belangrijk om snel te handelen en deze in zijn geheel te verwijderen. Dit kan het beste gedaan worden door de slijmzwam af te zuigen  en direct een waterslang er bij te houden zodat je zoveel mogelijk sporen afzuigt. Verwijder direct zoveel mogelijk overtollig organisch materiaal en voer een waterwissel uit. Als de slijmzwam blijft terugkeren, ondanks regelmatig onderhoud,herhaal dit dan totdat de slijmzwam niet meer zichtbaar is. Blijft hij echt hardnekkig aanwezig dan zou alleen het geheel leeghalen van je aquarium en alles desinfecteren een optie zijn, maar vaak volstaat het regelmatige onderhoud. 

Conclusie: Slijmzwam in aquarium

Hoewel een slijmzwam er misschien onaantrekkelijk uitziet, is het over het algemeen niet schadelijk voor je vissen of planten. Het is echter belangrijk om het snel te verwijderen, aangezien een slijmzwam zich snel kan ontwikkelen. Pleeg goed onderhoud om een slijmzwam te voorkomen. Zuig het af of wanneer op een stenen of hout haal deze uit de bak en ontsmet deze. Ben je er niet zeker van of het bij jou om een slijmzwam gaat, of wil je gewoon weten welke diertjes, algen, slakken, wormpjes of dus zwammen in jouw aquarium voorkomen, lees dan vooral onze andere blogs.

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *