Quarantaine Aquarium

Voorkom visziektes en ongedierte in jouw aquarium.

bij het aantrekken van nieuwe dieren is het belangrijk om te realiseren dat je, als je hen niet bij de kweker hebt gekocht, vaak geen enkel idee hebt waar deze dieren zijn geweest en waarmee ze in contact zijn geweest. Voor de gezondheid van je huidige planten en dieren is het belangrijk dat je er achter komt of die onbekende contacten en locaties hun sporen op de dieren hebben achtergelaten. Dit kan heel ingewikkeld klinken en je kan heel ver gaan in het samenstellen van een quarantaine protocol, maar ingewikkeld is niet de insteek van deze blog. Als je er niet achter kan komen of de dieren iets onder de leden hebben, kan je er nog steeds voor zorgen dat ze bepaalde dingen niet meenemen naar de vissen in het hoofdaquarium! Door middel van quarantaine. Wil jij zieke vis in je aquarium voorkomen? Lees vooral de gehele blog.

visziektes voorkomen

Quarantaine in je aquarium: Wat betekent dit?

Quarantaine betekent totale afzondering. Isolatie. Binnen onze toepassing het volledig gescheiden houden van een nieuwe school van alle andere vissen die je hebt. Daarmee voorkom je effectief dat er iets kwalijks kan overspringen van het ene schooltje naar het andere. Logisch he? Hoe gaan we dit dan toepassen in de praktijk? Om te beginnen hebben we een bak nodig die we kunnen plaatsen in een andere ruimte dan je doelaquarium. Deze andere ruimte en bak worden de quarantaineruimte en de quarantainebak. Door de afstand tussen de 2 scholen vissen zo groot te maken verkleint het risico op overdracht van ziektes, parasieten etc.

Wat is een goede aquarium quarantaine bak?

Een Quaraintaine bak is het liefst van kunststof met afgeronde hoeken aan de binnenkant. Zoals bijvoorbeeld een ” curverbak” . Het doel van de bak is om hem heel goed schoon te kunnen maken. Dus een mooie gladde bodem en zijkanten. Omdat we de quarantaine bak vaak gaan verversen zodat er geen nitriet kan vormen hoeft er niet perse een filter in. Een quarantaine bak is tijdelijk, je hebt hem eigenlijk alleen nodig als je nieuwe vis koopt en of je aquariumplanten een tijd wilt separeren. Wat je ook nodig hebt is een complete set verzorgingsmiddelen die je niet gebruikt voor je andere bakken. Netje, sponsje, emmer, slangen etc. Als je de quarantaine bak niet nodig hebt, ontsmet je de boel, stopt het in de bak en ruimt het op. Ruimte en hygiëne zijn dus een factor, maar de belangrijkste factor ben jij zelf. nieuwe

quarantaine bak aquarium
Dit is een voorbeeld opstelling van een quarantaine bak.

Vissen in Quarantaine: Wat heb je verder nodig?

Als je al een bak hebt, heb je nog een verwarmer, een luchtpompje en een luchtfiltertje met filterwatten nodig. Kunststof planten zijn heel nuttig in een quarantaine bak, maar je kan er ook goed schoongemaakte planten die je later weg kan gooien in stoppen. Fijn voor de dieren om te kunnen schuilen. De vissen gaan immers de komende 6 weken in deze quarantaine bak wonen.

De bak wordt geplaatst op een rustige, beetje donkere plek en gevuld met vers kraanwater. Eventueel kan er een waterbereider bij die je leidingwater kan verbeteren als dat nodig is. In Nederland is het kraanwater over het algemeen rein genoeg. Pompje gaat aan, water komt op temperatuur en de volgende dag kunnen we de dieren plaatsen. Doe dan zoals je het altijd doet. Heel langzaam overwennen en schokken voorkomen. In week 1 gaan we de bak dagelijks minimaal 90% verversen met geschikt leidingwater. De reden daarvan is, dat we zo snel mogelijk de uitwerpselen uit de ingewanden van het dier weg uit de quarantaine bak willen hebben. De vissen zullen trouwens vlot aan de verzorging wennen. Vooral als je hen niet najaagt, probeert te vangen of in een hoek drijft in de quarantaine bak en de bak niet fel verlicht. Zorg voor veel zuurstof.

Tijdens het verversen wordt flink de tijd genomen om de bodem goed schoon te maken. Eventuele algengroei wordt verwijdert, maar natuurlijk ook vissen poep etc. Deze poep maar ook weefsel en schilfers van de vis bevat bacteriën en parasieten. Die mogen zich niet binnen de school verspreiden, voortplanten of ophopen in de quarantainebak. Door dit besmette materiaal dagelijks af te voeren verlagen we infectiedruk. Dat betekent ook dat we dagelijks de filterwatten in het filter vervangen. Het is belangrijk om niet te veel te voeren en om te zorgen dat de vissen geen extra stress ervaren tijdens de verzorging. Dat kan je doen door zoveel mogelijk systematisch langs de zijkanten te blijven. Daardoor blijft de meeste ruimte voor de dieren beschikbaar. Het voer wat je geeft kan je gebruiken om de dieren al aan je te laten wennen.

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

visziektes in aquarium

Aquarium quarantaine: Infectiedruk

De infectiedruk zijn de hoeveelheid virussen, bacteriën, parasieten etc per hoeveelheid water. De infectiedruk kan verlaagd worden door de ziekmakers af te hevelen of door ze te doden. Afhevelen doen we tijdens het verversen al. Doden kan met een ozon pompje, UV-lamp, dagelijkse waterstofperoxide behandeling of in sommige gevallen zelfs door het verhogen van de temperatuur. Als laatste kunnen we medicatie inzetten om de bekende ziekmakers zoals wormen te bestrijden. Door het verlagen van de infectiedruk en het verse water, zullen de vissen zich al snel beter gaan voelen. 

Als we de infectiedruk laag kunnen houden, en we zijn zijn een week verder, dan zijn we de eerste fase voorbij. Dan zullen onze vissen nu leeggepoept zijn en gewend aan het leidingwater en het voer. Tijd voor stap 2. We verversen nu nog zo’n 50% per dag, maar in plaats van te verversen met 100% kraanwater vervangen we 10% van het nieuwe water met water uit het aquarium. Zo kunnen de nieuwe dieren een beetje wennen aan de omstandigheden in het gezonde aquariumwater van je doelaquarium. Ze zullen het heel interessant vinden en veelal resistentie opbouwen tegen de in het doelaquarium aanwezige ziekteverwekkers omdat we hen er in beperkte mate aan blootstellen. Gaandeweg door de tijd kun je om de dag gaan verversen met steeds grotere hoeveelheden aquariumwater en steeds minder kraanwater. Als je goed meeleest zie je ook dat je zowel het aquarium als de quarantaine bak vaker van vers water aan het voorzien bent. Het aquarium zelf wordt dus waarschijnlijk ook vaker ververst. Dat is een goede bijkomstigheid voor de dieren in het aquarium.

Via deze webshops bestellen wij onze aquarium producten

Visziektes in je aquarium voorkomen

Na 2 weken kunnen de behandelingen starten. Begin met het ontwormen van de dieren. Daarmee wordt hen waarschijnlijk een hoop leed bespaard. Als je eerder al wormen hebt gezien bij de ontlasting en op de vissen, moet je natuurlijk eerder gaan behandelen. En doe vervolgens in elk geval een stipbehandeling, volg daarbij de gebruiksaanwijzing inclusief de benodigde herhalingen. Als het nodig is, kun je nu ook een ingedraaid filter uit het hoofdaquarium plaatsen. Als je altijd nieuwe vissen in quarantaine succesvol tegen stip behandeld zul je onder de meeste omstandigheden later nooit meer stip kunnen krijgen omdat de parasiet afwezig is. Dus dat is mooi meegenomen. 

De volledige quarantainetijd gebruik je voor het goed observeren van je dieren. Vissen die zich afzonderen van de groep, of ander afwijkend gedrag laten zien, houd je extra goed in de gaten. Eventueel zal de vis een ziekte laten zien die we kunnen behandelen als we er tenminste achter kunnen komen wat het is.

Na een week of 6 zullen de vissen het prima doen in quarantaine en bovendien gezond zijn en kunnen ze worden overgewend aan de nieuwe bak. Het overwennen en introduceren gaat het best als alle dieren een paar dagen tot een week goed hebben gegeten. Honger is dan het laatste waar ze aan denken terwijl de nieuwe bewoners worden losgelaten. Het loslaten van de quarantaine dieren gebeurt het beste bij zwak licht en ook zal je rekening moeten houden met het aanspringen of uitschakelen van lampen. De nieuwe dieren moeten de stroming en de dekking leren kennen ruim voordat het licht aan of uit gaat. Het kan handig zijn een nachtlampje te laten branden ter oriëntatie tijdens de eerste nacht.

Aquarium Quarantaine: Heb je nog vragen?

In deze blog heb ik je een uitgebreide handleiding gegeven om je aquariumdieren in quaraintaine te zetten. Het kan natuurlijk zijn dat je nog vragen hebt over deze blo. Via onze Facebookgroep beantwoordt ik je vragen omtrent quarantaine graag. Hopelijk heb je wat aan deze blog en zoals altijd: Succes!

Deze blog is geschreven door:
Michael Kroon

Michael Kroon

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *