Review planted box dual stage CO2 drukregelaar

Een grondige test van de nieuwste drukregelaar van planted box

Planted Box lanceert dit najaar zijn nieuwe Dual Stage drukregelaar. Hoog tijd voor aquariumopstarten.nl om dit toestel aan een grondige (duur)test te onderwerpen. Eerste indruk is dat de regelaar, geen bijzondere uiterlijke kenmerken heeft. Het apparaat is van gelijke grootte als de concurrentie en valt niet op vanwege nieuwe onderdelen of een flitsend uiterlijk. Gewoon een hele nette regelaar die er degelijk uitziet voelt. En met een voor geïnstalleerde matzwarte bellenteller. Recht vanuit de doos laat een kijkglaasje van de rechter drukmeter los bij het verwijderen van de verpakking. Dat zou ik niet hebben verwacht bij een apparaat in deze prijsklasse. De meter en in ieder geval de wijzer had kunnen beschadigen, maar het kijkglaasje laat zich gemakkelijk weer aanbrengen en komt dan ook niet meer los.

Tijdens de tests richten we ons met name op de werking van het apparaat. Hierbij wordt onder andere de nadruk gelegd op precisie en duurzaamheid, veiligheid en gebruiksgemak.

Planted Box pro dual stage CO2 regulator

Aansluiten van de Pro dual stage CO2 drukregelaar

Bij het aansluiten zien we dat de drukregelaar zich op conventionele wijze laat aansluiten middels de vertrouwde Europese standaard (W 21,8 x 1/14) voor CO2 gas cylinders. Wil je dus overstappen naar een CO2 systeem met gasflessen, dan is de Planted Box drukregelaar een uitstekende keuze. In de overzichtelijke handleiding valt te lezen dat de drukregelaar ook de mogelijkheid tot uitbreiding tot 5 extra naaldventielen, bellentellers en slangaansluitingen. Dat betekent dat tot 5 bakken van CO2 kunnen worden voorzien. 

precisie en duurzaamheid

Tijdens het instellen valt direct op dat deze dual stage drukregelaar zeer precies instelbaar is. Het afstelwieltje van het naaldventiel loopt met precies genoeg weerstand heel licht en soepel. Je voelt gewoon dat je totale controle over de toevoer hebt. In ieder geval comfortabeler dan de modellen uit dezelfde prijsklasse of lager die op mijn bakken draaien. Middels de inbegrepen en vooraf geïnstalleerde bellenteller is de hoeveelheid zeer nauwkeurig af te stellen. Het naaldventiel van een uniek ontwerp wat speciaal voor Planted Box wordt geproduceerd. Het instelwieltje geeft bij het opendraaien over een ruime range een toename van het aantal bellen. En niet alleen in de eerste kwartslag zoals je bij eenvoudiger modellen ziet. 

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Daaruit stel ik vast ik dat deze regelaar ook zeer geschikt is voor nano aquascapes waarbij de instelling van CO2 precies moet worden ingeregeld. Voor de eerste test probeer ik 1 bel per 10 seconden, wat eenvoudigweg lukt. Voor de duurtest stellen we de regelaar in op 2 bellen per seconde. De volgende ochtend mag ik verwachten dat de regelaar nog op exact 30 bellen per minuut staat ingesteld en dat is inderdaad het geval. Daardoor blijft de regelaar optimaal betrouwbaar voor een combinatie met een PH-controller of CO2-computer die automatisch de toevoer van CO2 opent en sluit. Ook met een tijdschakelaar of in een 24/7 situatie zal de regelaar het goed doen. De klep van de regelaar opent en sluit met een zachte klik die subtiel hoorbaar is. De aansturing gaat via een stekkeradapter en dus zwakstroom, altijd een veilig gevoel alhoewel een stekkeradapter wel een extra onderdeel wat stuk kan gaan is.

Na een week en na 2 weken is het aantal bellen nog altijd stabiel. De precisie en duurzaamheid van de instellingen zijn en blijven uitstekend. Na een paar weken heb ik voor de uitslag van de test nog bellen geteld maar dat leverde geen verrassingen meer op. Betrouwbare precisie dus. Moet gezegd worden dat de hoeveelheid CO2 die een bak nodig heeft door verschillende omstandigheden kan variëren. Onder andere door de toenemende plantenmassa.

Planted box dual stage CO2 drukregelaar

Veiligheid en gebruiksgemak planted box regulator

De meegeleverde instructieboekje leert dat het in het binnenwerk van de drukregelaar niet gaat om een eenvoudig dual stage ‘piston systeem’ maar om een volwaardig ‘dual stage diaphragma systeem’. Daardoor is er een optimale overdrukbeveiliging en ook dat geeft een veilig gevoel. Een volle CO2 fles op zichzelf kan met een druk van 55 bar of 3,7 psi, gevaarlijk zijn. Vandaar dat de certificering van de flessen in Europa een ‘big deal’ is. Je drukregelaar mag nooit de zwakste schakel vormen en daarom is de kwaliteit van de geïntegreerde overdrukbeveiliging belangrijk. In het geval van de Planted Box is de overdrukbeveiliging uitgevoerd met 2 diafragma’s om de veiligheid alsmede de werkdruk te garanderen en kun je erop vertrouwen dat dit apparaat de druk kan hanteren.De stroomkabel met een lengte van een meter is slank en soepel en gemakkelijk door je meubel te leiden. Naast de heldere, duidelijke handleiding is ook een E-book over de Planted Box dual stage CO2 drukregelaar te downloaden. Het e-book is inbegrepen bij de aankoop van de drukregelaar. 

Conclusie

Is de CO2 drukregelaar van Planted Box een premium product? Jazeker. Ik gebruik al meer dan 20 jaar CO2 en dit is mogelijk de beste regelaar die ik ooit heb gebruikt. Voor 160 euro is deze Dual Stage regulator gunstig geprijsd ten opzichte van zijn concurrenten. De tests leveren geen enkel probleem op. Het naaldventiel is een major upgrade in vergelijking tot mijn eigen kleppen. Als jij je aquarium op de spits wil controleren en inregelen is deze drukregelaar volgens mij een topproduct. Dat geldt ook voor gebruikers die gesteld zijn op zekerheid en veiligheid. Planted Box levert met zijn e-books volgens mij een unieke service die zeker niet stopt bij aankoop want op dit product geldt 10 jaar garantie.

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *