Hydra uit je aquarium verwijderen!

TIPS WAARMEE JE HYDRA KAN BESTRIJDEN

In deze blog lees je alles over Hydra en hoe deze uit je aquarium te verwijderen. Ook geef ik je preventieve tips om Hydra niet terug te laten keren!

Hydra aquarium

Wat is Hydra?

Zoetwaterpoliepen in je aquarium is geen pretje. Hydra is namelijk een zoetwaterpoliep. Hydra is een gek beestje om in je aquarium tegen te komen. Als je een pincet bij hem houdt zal hij zich in een knopje oprollen. Vaak zal je de eerste paar wezentjes op je glas spotten en je afvragen wat het precies is. Na een vermoeiende Google zoektocht kom je waarschijnlijk op deze blog uit!

Gelukkig maar want ik help je de Hydra (zoetwaterpoliep) verwijderen. Waarschijnlijk heb je last van meerdere Hydra. Ze zijn namelijk klein en onopvallend en kunnen in grote getallen aanwezig zijn in je aquarium. Ze hebben mini tentakels. Al goed gekeken? Hoeveel tel je er?

Wat veroorzaakt Hydra?

Hydra komt mee met planten of ander materiaal wat je in je aquarium plaatst. Indien er ideale omstandigheden zijn voor de hydra zal hij zich vermenigvuldigen. Dit gaat exponentieel. Hierdoor kan je er opeens veel tellen terwijl je een tijdje terug er nog geen een zag zitten. Slecht onderhouden aqauria open meer kans op hydra omdat het voedselaanbod voor hen gigantisch is! Daarom geef ik je verder in de blog ook wat preventieve tips! Wil je wat bewegend beeld zien van de Hydra in een aquarium, hieronder een handige video!

Hoe ziet Hydra er uit in je aquarium?

Je hebt natuurlijk al een foto gezien en het bovenstaande filmpje. Dus inmiddels ben je er misschien al wel zeker van dat je inderdaad hydra in je aquarium hebt. Hydra of zoetwaterpoliepen zijn steelachtige beestjes met een zeer simpele bouw. Ze hebben een soort voet waar ze zich mee vastzetten aan materiaal of planten. Hun lichaam is steelachtig en ze hebben een mond en minitentakeltjes.

Wat eten Hydra in je aquarium?

Hydra kunnen kleine baby garnaaltjes en zeer kleine babyvisjes op hun menu hebben staan. Maar ook andere microdiertjes zoals cyclops, watervlootjes etcetera. Ze vangen de kleine diertjes met hun tentakeltjes. Het diertje blijft vastzitten in de tentakels en wordt verorberd. In de praktijk valt het mee hoe veel zij zich vergrijpen aan garnaaltjes en visjes in je aquarium. Maar niemand wil zijn baby vissen en garnalen opgegeten zien worden natuurlijk! Hoe meer Hydra aanwezig hoe meer zij kleine prooitjes vangen natuurlijk! Verwijderen is dus sterk aangeraden.

Hoe groeien hydra?

Hydra groeit snel maar zal niet supergroot groot worden. Volwassen hydra zal ongeveer 1 centimeter zijn. Hydra plant zich vooral voort door knopvorming. Aan de volwassen Hydra zullen zullen kleine Hydra kleine groeien en uiteindelijk groeien zij uit tot een nieuw volwassen exemplaar. Hydra verplaatst zich langzaam in een aquarium. Ken je de oude traplopers nog? Dat speelgoed zeg maar? Zo verplaats Hydra zich ook.

 

hydra aquarium
Prachtig voorbeeld van een volwassen Hydra. (Bron: Sonja Cap)

Hydra verwijderen uit je aquarium:

Natuurlijk geef ik je ook tips hoe dit beestje uit je aquarium te krijgen! Vangen heeft geen zin want waarschijnlijk heb je honderden Hydra in je bak! Er is eigenlijk maar één goede manier om je Hydra snel te doden alleen heeft deze manier ook enkele nadelen, althans wanneer je geen maatregelen neemt.

Flubenol is een goede remedie tegen Hydra. Flubenol is onschadelijk voor je vissen en garnalen. Helaas is Flubenol wel schadelijk voor je (sier)slakken. Verwijder deze dus uit je aquarium en wacht een tijdje met terugplaatsen. Flubenol werkt ook goed tegen Planaria. Over dit wormpje lees je hier alles.

Flubenol kan je gelukkig bestellen, is goedkoop en het zal snel geleverd worden. Laat je altijd goed adviseren over het gebruik hiervan. Na het toedienen zal je de Hydra niet meer terugzien.

Hydra preventie:

Door regelmatig onderhoud te plegen en je bak schoon te houden zorg je er voor dat Hydra geen ideale omstandigheden heeft en dus zich niet laat zien in je bak. Gelukkig is Hydra gemakkelijk te verwijderen en eens verwijderd zal je hem niet snel weer zien! Heb jij nog handige tips om dit beestje makkelijk te verwijderen? Laat het weten in de comments!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *