Filtermedia in je aquariumfilter

In deze blog leg ik je uit wat mechanische filtering, biologische filtering en chemische filtering precies inhoud. Alle drie de soorten filtermedia hebben hun eigen specifieke werking. Een combinatie van de drie is optimaal voor een goede filtering van je aquariumwater! Lees verder en je zal je aquarium schoner en stabieler kunnen maken!

Aquarium advies
Aquarium advies

Opbouw in je aquarium filter:

In het stappenplan benoemde ik al wat filtermaterialen zoals filtersponsen, matten, watten en poreuze filtermedia. Ook zijn er bepaalde materialen die een specifieke werking hebben. In deze blog benoem de veelvoorkomende filtermaterialen en de gene die jij nodig kan hebben voor een goede opbouw van jouw filtermateriaal. Hieronder een opsomming:

Filtermedia: Mechanische filtering:

Met een mechanische filtering haalt men de zichtbare vervuiling uit het water. Dit begint al bij de inlaat waar vaak een fijnmazige koker om heen zit. De eerste lagen van de filtering moeten altijd mechanisch zijn. Hieronder enkele opties!

 • Filtermatten

Filtermatten zijn er over het algemeen in 3 soorten. S, M en L. Deze staan voor de grofheid van de filtermat. S is fijnmazig en laat minder vuil door dan L. Vaak zie je in een filter dat de matten van Large tot Small worden gestapeld. Dit betekent eerst het grote vuil en dan het kleinere vuil.

 • Filterwatten

  Filterwatten zijn al jaren een materiaal die voor een goede fijne filtering zorgen. Ze zijn goedkoop in aanschaf en halen veel vuil uit het water. Filterwatten raken op een gegeven moment verstopt en dienen uitgespoeld te worden. Heb jij nog poreus materiaal of andere materialen in jou filter dan zou je er zelfs voor kunnen kiezen om ze periodiek te vervangen.

   

  Filtermedia: Biologische filtering:

  Biologisch filtering bestaat uit alle filtermateriaal waar de bacteriën zich in kunnen huisvesten. Dit zijn de bacteriën die deelnemen aan de stikstofcyclus. Deze bacteriën voeden zich met de ammonia en nitriet en zuurstof. Deze stoffen worden door het water in het filter gebracht. Als dit filtermateriaal bedekt raakt met een laag vuil dan zullen de bacteriën niet genoeg “voeding” krijgen en afsterven. Daarom is het altijd raadzaam om filtermatten of watten voor jouw biologische filtering te plaatsen.  Ammonia en nitriet zijn slecht om in je aquarium te hebben en in relatief lage aantallen al giftig en kunnen dodelijk zijn, het is niet goed voor je vissen. De bacteriën zetten jouw ammoniak en nitrietstoffen om in nitraat. Zeer belangrijk dus! Over het algemeen is het filtermateriaal zeer poreus. Hier onder een uitleg.

   

 • Poreus materiaal

  is materiaal met een hele fijne structuur. Zij zorgen voor een enorm oppervlakte en goede huisvesting voor jou bacteriën welke ammoniak omzetten naar nitriet en uiteindelijk nitraat. Zij filteren niet zozeer het vuil zelf maar laten de bacteriën de losgekomen ammoniak van “ detritus” (dode bladeren, vissenpoep etc.) verwerken. Te denken valt aan keramische pijpjes, Siporax en lavasplit.

  Filtermedia: Chemische filtering:

  Van chemische media zijn ook redelijk wat soorten de bekendere materialen zijn actieve kool, zeoliet en Seachem Purigen.

   

 • Actieve kool

  Is niet het houtskool van de barbecue maar een speciaal vervaardigd kool welke een enorm adsorptie vermogen heeft. Actieve kool haalt veel schadelijke stoffen uit het water. Het wordt echter niet aangeraden actieve kool te gebruiken met plantenvoeding omdat ze een bepaalde reactie aangaan met ijzerstoffen waardoor het ijzer niet goed opgenomen wordt door de plant. Ook dien je wanneer je medicijnen toedient in jouw water de actieve kool te verwijderen omdat de antibiotische werken van de medicijnen anders verloren gaat. Wel wordt het enorm aangeraden bij na filtering als er medicijnen gebruikt zijn in het aquarium en jij deze stoffen weer uit het water wilt filteren.

   

 • Seachem Purigen

  Is een zeer fijn en hoge klasse filtermateriaal met de hoogste organische verwijderingscapaciteit voor kristalhelder aquarium water. Hoge waardes van ammonia, kunnen voor algproblemen zorgen in het aquarium. Purigen zorgt voor filtering van de fijnste stoffen en heeft een enorm adsorptie vermogen. Vaak is het na enkele maanden uitgewerkt maar het is onbeperkt hergenereerbaar. Ik zelf gebruik vaak Seachem Purigen in de opstart om opstartalgen te voorkomen! Je hoeft het niet perse in je aquarium te hebben maar het helt wel een handje

 

Ben je van plan een aquarium te beginnen? Wil jij beginnersfouten voorkomen? Heb je al een aquarium maar weet je niet waar het fout loopt? Lees het uitgebreide Aquarium Stappenplan door en maak van jouw aquarium een prachtig helder en gezond geheel!

banner planted box
Planted Box is momenteel de beste en populairste allround plantenvoeding op de markt.
Azaqua.nl is de webshop op gebied van aquarium en aquascape spullen. Een ruim assortiment aan kwaliteitsmaterialen. Zeer snelle levering en goede service achteraf.
Word lid van de facebookgroep of volg mij via instagram!

Plaats een reactie