Hoe maak je een mooie aquarium video?

5 beginnertips om een aquarium filmpje te maken

In deze blog geef ik je wat tips om mooie aquarium video’s te maken met je Smartphone, om te kunnen delen op Social Media en te laten zien aan je vrienden en familie. Niet alleen voor Aquarumvideo’s eigenlijk maar voor het filmen met een Smartphone in het algemeen zal deze blog nuttig zijn. Ik zelf ben ook een beginner op dit vlak maar heb gemerkt dat een leuke smartphone film makkelijker te maken is dan je denkt! Ik probeer deze blog zo simpel mogelijk te houden zodat jij makkelijk aan de slag kan! Lees vooral verder!

Op zoek naar de juiste basis aquarium producten?

Aquarium video 5 tips:

Okay hier komen ze! de 5 aquarium video tips om een mooie aquariumfilm te maken. Onderwerpen zoals videokwaliteit,  stabilisatie, reflectie, shots en nabewerking probeer ik simpel uit te leggen. Ik heb de wijsheid zeker niet in pacht en ben zelf ook een beginner op het gebied van videomaken.

1. VIDEOKWALITEIT:

Misschien een inkoppertje Maar alles begint met beeldkwaliteit. Met veel smartphones kan je tegenwoordig al redelijk mooie video’s schieten. De nieuwste smartphones zijn allemaal voorzien van 4k camera’s. Dit is natuurlijk prachtig! Maar is het ook nodig? Nou, niet persé. Ik zal je uitleggen waarom:

Een resolutie van 4k is superscherp en levert prachtige beelden op. Maar maak jij video’s om op Facebook of Instagram te delen dan worden deze video’s gecomprimeerd zodat de bestandssgrootte drastisch minder wordt. Dit betekent ook dat de resolutie omlaag gezet wordt. Een resolutie van 1080p is voldoende voor social media! Film je voor Youtube of om direct op je TV af te spelen dan is een hogere resolutie zeker aan te raden! Houdt dan wel rekening met de Frames Per Seconde (FPS). Huh hoor ik je denken simpel zei je toch? Haha, ja dat probeer ik wel……. Deze twee instellingen vind je altijd terug in je videoinstellingen van je Smartphone. 

Om aquarium videobeelden mooi te kunnen vertragen heb je minimaal 60 FPS nodig. Hiermee kan je namelijk in de nabewerking (app) de beelden tot 0.5x vertragen zonder dat de beelden schokkerig worden. De kwaliteit van je filmpje gaat omhoog omdat schokkerige bewegingen al veel minder worden wanneer je de video wat vertraagd. Speel hier mee en kijk wat je mooi vindt. De kwaliteit om superscherp beelden te maken voor social media is dus 1080p. Youtube of TV? 4k (wanneer je telefoon op die resolutie 60 FPS aankan)

Bekijk eens deze Aquarium video van Green Aqua. Let op de variatie aan shots, de lengte en de vertraging. Zie ook hoe ze beeldovergangen op de beat van de muziek doen!

2. aquarium Video Stabilisatie:

Een rustig en niet trillend beeld is fijner om naar te kijken dan een trillend en bewegend beeld. Ik maakte altijd videootjes met m’n smartphone uit de hand en het leek alsof ik, na een zware nacht met een flinke kater, aan het filmen was. Nadat ik mij enigszins verdiepte in makkelijke beginners stabilisatie opties leerde ik dat er diverse apps zijn die dit (deels) voor je kunnen oplossen. Ik zelf gebruik de kinemaster Stabilisatie App wanneer ik mijn Gimbal niet bij me heb.  Bij de nieuwste smartphones is er  vaak al een softwarematige stabilisator ingebouwd.

Ook de aanschaf van een smartphone Gimbal heeft mij enorm geholpen om bijna cinematische beelden te maken met mijn smartphone! Een Gimbal zorgt er voor dat er voor dat je smartphone continue stabiel blijft. Er ging een wereld voor me open.  Deze Gimbals hoeven niet superduur te zijn. Op youtube staat het vol met tips en tricks, hoe te filmen met Gimbals!

Ook een goedkoop smartphone statiefje die je op de hoogte van je aquarium kan stellen zal enorm veel winst geven. Het voorkomt schokkerige beelden. Een aquarium is een vast object, en wanneer je wat korte beelden maakt uit verschillende hoeken (afgewisseld met detailbeelden) kom je al een heel eind! Bekijk dit youtube filmpje eens van 1 van de vele stabilisatie apps

3. Aquarium video Licht en reflectie

Bij het filmen van een aquarium zal je altijd wel wat te maken hebben met reflectie van het glas of het achterste glas. Zorg er voor dat je een donkere omgeving creëert om zoveel mogelijk glasreflectie te voorkomen. S’avonds wanneer het donker is, is dan ook de makkelijkste manier om beelden te maken. Sluit je gordijnen en  zorg dan dat het omgevingslicht uit staat en je aquariumlamp aan. Zorg ook dat je, je aquarium goed uitlicht. Kwalitatief betere lampen hebben vaak een prachtig licht, niet alleen geschikt voor plantengroei maar dus ook om visueel kleuren er uit te laten springen op video.

Voor Nano aquarium zou je een groot stuk karton zwart zou kunnen verven en dit kunnen gebruiken om achter je neer te zetten dit blokkeert het invallende licht. Ook een donker laken zou zeker helpen. In de nabewerkingsapp  kan je de lichtsterkte aanpassen, maar reflectie niet.  Probeer het uit  en kijk wat wat goed werkt voor jou. 

4. Aquarium video Beelden maken

Dit is het leukste gedeelte van een aquariumfilmpje maken. Het is ook een gedeelte waar veel winst te behalen valt. Vaak zie je hobbyisten een filmpje plaatsen wat bestaat uit 1 gefilmde clip. Ze gaan van links naar rechts en boven naar beneden, zoomen in en uit, gebruiken geen vertragingen en vaak nog met tv geluid op de achtergrond. Dit oogt en klinkt onrustig en neemt de aandacht weg waar het om draait. Namelijk jouw prachtige Aquarium!

Mijn tip is om van jouw aquarium een verhaal te creëeren waarbij je de kijker grijpt. Begin bijvoorbeeld met een beeld waarbij je de hele situatie bekend maakt en speel met beelden. Pak voor statische beelden een (goedkoop) smartphone statiefje. Film uit verschillende hoeken of maak detailbeelden. Pak je smartphone in de hand (of Gimbal) en beweeg hem eens langzaam dichterbij of van het aquarium af. Hetzelfde kan met laag en hoog, links en rechts. Bouw dit op en oefen hier mee. 

Laat een beeld niet te lang doorlopen. Vaak is 5 seconden van een stil aquariumbeeld al genoeg. Het is maar net hoeveel er te zien is op een beeld of wat er allemaal gebeurt. Wissel dus veel shots af met elkaar. 

Gebruik geen zoomfunctie maar beweeg de camera zelf. In de nabewerking app zou je eventueel nog in kunnen zoomen. 

Je kan allerlei creatieve manieren bedenken.  zoek vooral eens op YouTube naar de vele voorbeelden “how to make a video with a smarthphone

5. Nabewerking aquarium video

Al eerder genoemd maar het vertragen van je aquariumbeelden geeft een vloeiend, rustgevend beeld. Zet er fijne muziek onder voor extra beleving. Dit kan je vaak allemaal in een video editor appje doen. Ik zelf gebruik Kinemaster. Dit is een betaald appje van enkele euro’s per maand. Deze app gratis gebruiken kan ook maar dan krijg je een watermerkje in beeld. Er zijn ook zat applicaties die gratis zijn. 

Muziek toevoegen is zeker een nuttige tip. Het versterkt de beleving enw anneer je de beeldovergangen op de beat knipt geeft dat een fijne kijkbeleving. Veel app’s hebben wat muziek beschikbaar. Ook heeft Youtube een rechtenvrije Library. Let bij het toevoegen er dus wel op wel op dat het rechtenvrije muziek is. 

Al eerder genoemd is de FPS (Frames per seconde) erg belangrijk om te vertragen.  Probeer deze zo hoog mogelijk te zetten bij je videoinstellingen op (minimaal) 1080p, tijdens het filmen. Kan je smartphone dit niet dan wordt het lastig om vloeiend vertraagd beeld te krijgen. 

Er zijn ook zat opties in de meeste app’s om tussen clips overgangen te creëeren en vele andere effecten toe te voegen zodat beelden in elkaar overlopen. Overdrijf dit niet. Laat je creatieve geest de vrije loop en bekijk ook eens voorbeelden op youtube van “video transitions”. Dit soort transities zijn vaak standaard opties in de app’s om toe te voegen. 

Hoe meer je er mee bezig gaat hoe makkelijker het wordt.

Benieuwd hoe ik het nou doe?

Zoals gezegd ben ik ook maar een beginner met een Smartphone (OnePlus 9) welke beelden kan opnemen op 4k 60 FPS. Ik gebruik een Gimball een simpele smartphone statief en  ik vertraag beelden vaak. Ik speel met wat verschillende hoeken en bewegingen en doe de nabewerking in de app Kinemaster. Ik leer elke dag bij en merk dat ik er langzaam aan een hobby bij krijg! Waarschijnlijk zal dit in de toekomst ook resulteren in kwalitatief beter materiaal maar ik ben al zeer blij met wat ik in korte tijd bereikt heb! Zie als voorbeeld de aflevering “Bakkie doen” Met Bastiaan Kruidenier in de hoofdrol. 

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Bij deze webshops bestellen wij onze producten

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *