Vakantie en je Aquarium ONDERHOUDEN

TIPS VOOR de VOEDING en vissen in je aquarium tijdens je vakantie

Op vakantie en ik neem mee……in ieder geval niet je aquarium! Waar je met andere huisdieren nog flexibel kan zijn moet jij je aquarium gewoon thuislaten. Afhankelijk van de duur van je vakantie en je aquarium zal je ook maatregelen moeten treffen. Geen nood! In deze blog geef ik je tips wat betreft verlichting, voeren en onderhoud.

hoe lang kan je aquarium zonder onderhoud tijdens vakantie?

Aquarium vakantie tips

Hoe lang je aquarium zonder onderhoud kan verschilt per aquarium en de verhouding planten en visbelasting. Ook je filter speelt een rol. Doorgaans zou een week vakantie geen aandacht aan je aquarium en niet voeren geen problemen opleveren voor de meeste planten en vissen. Heb jij veeleisende vissen dan ligt dit natuurlijk wat anders.

Aquarium vakantietips; Regel iemand voor je aquarium tijdens vakantie!

Wil je het makkelijk houden en op safe spelen vraag dan een familielid of vriend om je vissen te voeren. Kunnen ze gelijk de post en planten ook even doen. Bosje bloemen bij terugkomst en die gene is ook dankbaar. Fijn is ook dat ze gewoon even een oogje in het zeil houden of bijvoorbeeld het filter vrolijk doordraait en de stroom niet is uitgevallen.

1 a 2 keer per week iemand inschakelen is prima tijdens je vakantie. Vissen kunnen echt wel een tijdje zonder hun reguliere voerregime. Sterker nog 80 procent van de hobbyisten voert teveel.

Voederautomaat tijdens je vakantie

Tijdens je vakantie een voederautomaat gebruiken is ook een optie. Enkele tips zijn om het voerapparaat ruim van te voren uit te testen om zeker te weten of alles werkt. Zaken waar op gelet moet worden zijn of het apparaat correct werkt en of het voer niet in het bakje blijft plakken. Ik zelf gebruik voertabletjes in de automaat in plaats van vloekvoer tijdens. Test het uit voordat je vertrekt!

Verlichting van je aquarium tijdens vakantie:

Vaak als mensen op vakantie gaan en weer terugkomen staan zij voor een positieve verrassing. Helder water en geen alg! Hoe komt dit? Je verlichting terugschroeven is 1 van de positieve bijdrages. Veel mensen zijn gewend om veel verlichting te voeren. Nu je op vakantie bent kan je dit gerust met de helft verminderen. 

Je planten blijven groeien en zullen dan zeker geen tekorten in co2 en plantenvoeding krijgen. Ze geven algen geen kans om de overhand te nemen. Je eventuele algen verdwijnen omdat ze minder licht krijgen. Niemand hoeft naar je bak te kijken tijdens je vakantie dus ik zeg terugschroeven die verlichting! 

Na je vakantie bouw je het weer langzaam op. Heb jij niet veeleisende planten die goed met weinig licht om kunnen gaan dan zou je zelfs je verlichting helemaal uit kunnen zetten! Pas dan je eventuele co2 toevoeging wel iets aan. 2 uur voor de verlichting aangaat in laten schakelen en 1 uur voor verlichting uitgaat uit laten schakelen.

Onderhoud aquarium tijdens vakantie:

Tijdens je vakantie onderhoud plegen wordt een beetje lastig. Doe dit dan ook vlak voor je vertrek. Heb je een snel vervuilde bak regel dan iemand om het voor je te doen tijdens je afwezigheid. De meeste bakken kunnen echter wel een extra weekje zonder onderhoud. Zolang je na terugkomst je ritme maar weer oppakt.

Regel je wel iemand voor het onderhoud, zorg er dan voor dat die persoon weet waar hij aan begint en waar de benodigde spullen liggen. Iemand van de locale aquariumvereniging (ben je al lid?) is het meest ideaal. Qua voeding voor planten volstaat een reguliere weekdosering. Omdat je je licht met de helft verminderd zou je bak er dan twee weken mee kunnen doen. Een doseringspompje zou ideaal zijn maar is wat prijziger in aanschaf.

Je zou ook altijd onze Facebookgroep kunnen raadplegen of er hulp bij jou in de buurt is.

Aquarium vakantie tip; Naar je aquarium kijken!

Mis jij je plantjes en je visjes of wil je gewoon zeker weten dat alles goed draait? Zet een beveiligingscamera op je aquarium! Zo kan je altijd zien of alles draait naar behoren. Sommige camera’s hebben zelfs een praatfunctie zodat je je vissen nog enkele lieve woordjes kan influisteren vlak voordat je die zomerse cocktail op het strand verorberd.

Zoals je ziet kan je aquarium best een tijdje zonder aandacht. Zolang je de aandacht maar weer besteed als je terug bent. Heb jij nog leuke tips om te delen? Plaats ze in de comments!

P.S. is er om één of andere reden toch iets fout gegaan, hieronder vind je handige links naar nieuwe plantjes ;-).

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je aquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!

Gratis Aquarium Stappenplan

Meer aquariumblogs lezen?

co2 in aquarium
Aquarium Beginner
Michael Kroon

CO2 aquarium instellen

Leer in deze blog een goede methode om je CO2 toevoer goed af te stellen zodat je altijd een optimale hoeveelheid koolstofdioxide aan je planten aanbiedt

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *