Aquarium vakantie blog

Vakantie en je Aquarium; Tips voor voeding, onderhoud en verlichting

Op vakantie en ik neem mee……in ieder geval niet je aquarium! Waar je met andere huisdieren nog flexibel kan zijn moet jij je aquarium gewoon thuislaten. Afhankelijk van de duur van je vakantie en je aquarium zal je ook maatregelen moeten treffen. Geen nood! In deze blog geef ik je tips wat betreft verlichting, voeren en onderhoud.

Op vakantie maar hoe lang kan je aquarium zonder aandacht?

Aquarium vakantie tips

Hoe lang je aquarium zonder onderhoud kan verschilt per aquarium en de verhouding planten en visbelasting. Ook je filter speelt een rol. Doorgaans zou een week vakantie geen aandacht aan je aquarium en niet voeren geen problemen opleveren voor de meeste planten en vissen. Heb jij veeleisende vissen dan ligt dit natuurlijk wat anders.

Aquarium vakantie tips; Regel iemand voor je aquarium tijdens vakantie!

Wil je het makkelijk houden en op safe spelen vraag dan een familielid of vriend om je vissen te voeren. Kunnen ze gelijk de post en planten ook even doen. Bosje bloemen bij terugkomst en die gene is ook dankbaar. Fijn is ook dat ze gewoon even een oogje in het zeil houden of bijvoorbeeld het filter vrolijk doordraait en de stroom niet is uitgevallen.

1 a 2 keer per week iemand inschakelen is prima tijdens je vakantie. Vissen kunnen echt wel een tijdje zonder hun reguliere voerregime. Sterker nog 80 procent van de hobbyisten voert teveel.

Aquarium Vakantie tips; Voederautomaat tijdens je vakantie

Tijdens je vakantie een voederautomaat gebruiken is ook een optie. Enkele tips zijn om het voerapparaat ruim van te voren uit te testen om zeker te weten of alles werkt. Zaken waar op gelet moet worden zijn of het apparaat correct werkt en of het voer niet in het bakje blijft plakken. Ik zelf gebruik voertabletjes in de automaat in plaats van vloekvoer tijdens. Test het uit voordat je vertrekt!

Verlichting van je aquarium tijdens vakantie:

Vaak als mensen op vakantie gaan en weer terugkomen staan zij voor een positieve verrassing. Helder water en geen alg!! Hoe komt dit? Je verlichting terugschroeven is 1 van de positieve bijdrages. Veel mensen zijn gewend om veel verlichting te voeren. Nu je op vakantie bent kan je dit gerust met de helft verminderen. Je planten blijven groeien en zullen dan zeker geen tekorten in co2 en plantenvoeding krijgen. Ze geven algen geen kans om de overhand te nemen. Je eventuele algen verdwijnen omdat ze minder licht krijgen. Niemand hoeft naar je bak te kijken tijdens je vakantie dus ik zeg terugschroeven die verlichting! Na je vakantie bouw je het weer langzaam op. Heb jij niet veeleisende planten die goed met weinig licht om kunnen gaan dan zou je zelfs je verlichting helemaal uit kunnen zetten! Pas je eventuele co2 toevoeging wel iets aan. 2 uur voor de verlichting aangaat in laten schakelen en 1 uur voor verlichting uitgaat uit laten schakelen.

Onderhoud aquarium tijdens vakantie:

Tijdens je vakantie onderhoud plegen wordt een beetje lastig. Doe dit dan ook vlak voor je vertrek. Heb je een snel vervuilde bak regel dan iemand om het voor je te doen tijdens je afwezigheid. De meeste bakken kunnen echter wel een extra weekje zonder onderhoud. Zolang je na terugkomst je ritme maar weer oppakt. Qua voeding voor planten volstaat een reguliere weekdosering Omdat je je licht met de helft verminderd zou je bak er dan twee weken mee kunnen doen. Een doseringspompje zou ideaal zijn maar is wat prijziger in aanschaf.

Aquarium vakantie tip; Naar je aquarium kijken!

Mis jij je plantjes en je visjes of wil je gewoon zeker weten dat alles goed draait? Zet een beveiligingscamera op je aquarium! Zo kan je altijd zien of alles draait naar behoren. Sommige camera’s hebben zelfs een praatfunctie zodat je je vissen nog enkele lieve woordjes kan influisteren vlak voordat je die zomerse cocktail op het strand verorberd.

Zoals je ziet kan je aquarium best een tijdje zonder aandacht. Zolang je de aandacht maar weer besteed als je terug bent. Heb jij nog leuke tips om te delen? Plaats ze in de comments!

Ben je van plan een aquarium te beginnen? Wil jij beginnersfouten voorkomen? Heb je al een aquarium maar weet je niet waar het fout loopt? Lees het uitgebreide Aquarium Stappenplan door en maak van jouw aquarium een prachtig helder en gezond geheel!

banner planted box
Planted Box is momenteel de beste en populairste allround plantenvoeding op de markt.
Azaqua.nl is de webshop op gebied van aquarium en aquascape spullen. Een ruim assortiment aan kwaliteitsmaterialen. Zeer snelle levering en goede service achteraf.
Word lid van de facebookgroep of volg mij via instagram!

Plaats een reactie