Aquarium Koel houden

Hoe je in de zomer het beste je aquarium kan koelen

Zodra het kwik boven de 25 graden stijgt, is één van de meest voorkomende vragen in fora en groepen “Help, hoe kan ik mijn aquarium koelen?!”. Een goede vraag omdat te hoge temperaturen voor problemen kunnen zorgen op gebied van zuurstoftekort en algen De antwoorden op fora lopen uiteen en zijn niet altijd veilig voor je vissen.

Daarom geven wij jou hier een no nonsense kort overzichtje, samengesteld door Pascal Fernhout-Klomp, een ervaren aquariaan van onze community. Zij heeft een voorliefde voor vissen! Onderstaande opties zijn de meest veilige opties voor aquariumvissen en de balans in je aquarium

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Aquascape Youtube

Aquarium hoge temperatuur:

Er van uit gaande dat jouw beplante aquarium gevuld is met zoetwatervissen, hoef jij je  géén zorgen te maken over de temperatuur. De vissen die je houdt worden gevonden en/of gekweekt in gebieden waar het veel warmer kan worden dan in ons kikkerlandje. De beperkende factor door toedoen van de hoge temperatuur is zuurstof. Hoe warmer je water, hoe minder zuurstof er in opgelost kan worden. Daarom is het tijdens een hittegolf extra belangrijk om het water van zuurstof te voorzien.  Hiervoor hoef je dus niet persé je aquarium actief te gaan koelen.

Aquarium oppervlakterimpeling vergroten

Een zeer simpele en effectieve manier is om de uitlaat van je filter dusdanig te plaatsen dat hij veel oppervlakte rimpeling veroorzaakt. Normaal wil je dit niet al te veel hebben omdat het aanwezige co2 sneller vervliegt en dus je planten minder C02 tot hun beschikking hebben. Een manier kan zijn om het co2 gehalte tijdelijk te verhogen. Doe dit wel veilig en bewust. Door de rimpeling veroorzaak je ook meer verdamping,  waardoor de waterkolom zijn warmte kwijt raakt. Regelmatig aanvullen met vers water dus!

Aquarium beluchten:

Een aquarium voorzien van zuurstof  kan door goed te beluchten met een luchtpomp. Door de extra oppervlakteuitwisseling die de luchtbellen veroorzaken neemt het water meer zuurstof op. Weet wel dat door tijdelijk toevoegen van een luchtpomp, jouw co2 gehalte sneller vervliegt, wat weer nadelig is voor planten en algen in de hand kan werken.  Wat je met een luchtpomp doet is eigenlijk ook extra oppervlakte uitwisseling veroorzaken waardoor er meer zuurstof in je water komt en het water wat sneller verdampt. Een link naar een website waar je goede luchtpompen kunt bestellen vind je hier

Waterstofperoxide in aquarium:

Een alternatief hierop, wat niet ten koste gaat van je CO2 gehalte, is het toevoegen van waterstofperoxide. Dit kan door middel van een oxidator. De waterstofperoxide in de oxidator gaat geleidelijk een reactie aan met het aquariumwater en er wordt zuurstof gevormd.  

betta aquarium

Aquariumwater toch te warm?

Wordt je water tóch te warm en ben je bang dat jouw vissen er last van hebben of voor algenexplosies en de kwaliteit van je aquariumplanten?


Dan kan je het water een paar graden koelen door een ventilator op je wateroppervlak te richten. Deze zijn er speciaal voor aquaria maar iedere ventilator volstaat. Ook wordt wel eens gebruik gemaakt van 12 volts computerventilatortjes, hier zal je echter wat aan moeten knutselen.

Door de snelle verdamping van aquariumwater kan het aquarium zijn warmte sneller kwijt. Dit kan tot wel 4 graden schelen. Bij deze optie veroorzaak je mogelijk ook wat oppervlakterimpeling waardoor aanwezig co2 wat sneller zal vervliegen. Dit kan je oplossen door tijdelijk je co2 iets te verhogen, wel eerst je afwachten of je co2 gehalte daadwerkelijk lager wordt voordat je verhoogt!.

Ook zal je wat sneller je waterniveau moeten aanvullen met vers water. Besteed vooral in de warme tijden wat extra aandacht aan onderhoud en verversen omdat de algehele stofwisselingscyclus in je aquarium een tandje hoger functioneert. 

Aquarium koelen? Deze producten worden gebruikt door onze community!

Aquarium koelen; Wat je beter niet kan doen.

Er worden vaak tips gegeven die niet altijd honder procent veilig zijn voor je levende dieren.

Wat wij je in ieder geval niét aanraden is koelen met ijsblokjes, flessen ijs, grote koude waterwissels etc. Het risico is dat de temperatuur, al dan niet plaatselijk,  zo laag wordt dat vissen in shock raken en mogelijk zullen sterven. 

Verder vraag je veel van de vissen om zich aan te passen aan de extreem plotselinge temperatuurwissel waardoor je mogelijk hun levensduur verkort of ziektes zoals witte stip in de hand werkt. 

Belangrijker voor je vissen dan een lage temperatuur, is een constante temperatuur. Je aquarium zal veel beter de zomer doorkomen met een hoge constante temperatuur, dan met een temperatuur die enorm schommelt. 

Echter voor preventie van algen en optimale condities voor je planten is het goed om de temperatuur wat lager en stabiel mogelijk te houden, ook in de zomer. Bedenk voor jezelf dus een goede middenweg!

Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Heb je nog vragen? Wordt lid van onze Facebook community! Bekijk ook eens het filmpje hier onder van MJ Aquascaping. 

Ooh ja, het allerbelangrijkste!? Vergeet niet te genieten van het lekkere weer!

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze facebookcommunity!

Zoals altijd, Succes!

DEZE BLOG IS GESCHREVEN DOOR:

Pascal Fernhout

Video afspelen

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *