Achterwand in aquarium

Kies bewust je achtergrond voor een aquarium

Twijfel jij of je een achterwand in je aquarium moet plaatsen? Een aquarium achtergrond is zeker aan te raden, maar er zijn meer opties dan alleen de klassieke achterwand. In deze blog leg ik je de voor en nadelen uit en geef je inzicht in de opties. Ik zelf ben geen fan van achterwanden in deze blog leg ik je uit waarom. 

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

aquarium achterwand
Dit aquarium heeft een achterwand. Het is vaak een persoonlijke voorkeur.

Aquarium achterwand: Voor en nadelen

Een achtergrond in je aquarium is zeker een aanvulling. Een achterwand is van oudsher het bekendste maar is het tegenwoordig nog de beste optie? Deze vraag help ik je graag beantwoorden.

 

Een aquarium achterwand is vaak een harde wand waarbij een rots of  een ander natuurlijk element wordt nagebootst. Deze achterwand zorgt er voor dat je niet tegen de muur achter je aquarium kijkt en geeft een natuurlijke uitstraling aan je kleine onderwaterwereldje. in een mooi beplant aquarium kan het zeker een aanvulling zijn! Je kan ze kant en klaar kopen of op maat (laten) maken Wel moet je de volgende zaken meenemen in je keuze:

Ten eerste dien je te beseffen dat een achterwand vaak een permanente keuze is. Je moet ze IN (vaak met kit) je aquarium bevestigen. Breng je hem niet goed genoeg aan dan zal er water achter de wand komen en op den duur voor onverwijderbare aanslag en algen zorgen. Wanneer je in verloop van tijd de achterwand verwijdert laat de kit vaak doffe plekken na op het glas. De kit is als het ware in het glas ge-etst. Besef dit dus voordat je een achterwand koopt.

 

Een achterwand heeft vaak een structuur. Wanneer je goed onderhoud pleegt en daarbij ook je achterwand meeneemt zou je hem redelijk schoon kunnen houden. Insmeren met een carbovloeistof of waterstofperoxide zijn goede opties om hem schoon te houden. Echter zie je meestal dat op den duur de achterwand een zeer goede hechtingsplaats wordt voor baardalg of groene puntalg.

 

Welke aquarium achtergrond opties zijn er nog meer?

Tegenwoordig zie je in de hobby wordt van andere opties. Deze drie soorten achtergronden worden vaak gekozen. Zwarte folie, Zwarte verf, Melkglasfolie of een lightscreen. 

Deze achtergronden breng je makkelijk aan de buitenzijde van je aquarium aan en dit betekent dat je in je aquarium een gladde glaswand behoudt die makkelijk te reinigen is.

1. Zwarte achtergrond aquarium

Zwarte folie of verf geeft een beplant aquarium diepte en licht de kleuren goed uit. Het is een ideale optie wanneer jij de kleuren van je vissen en planten wil benadrukken, samen met je verlichting

Aquarium achterwand

2. Foggy achtergrond aquarium

Deze matte folie geeft de look van een grijze dag. Wanneer je hier eventueel verlichting achter plaatst kan je spelen met lichtinval en kleuren. Een voordeel is dat deze folie (bijvoorbeeld bij de Action) zeer goedkoop is en makkelijk is aan te brengen. 

3. Lightscreen Aquarium:

Wat tegenwoordig (vooral in de aquascape hobby) heel erg populair is, is een zogenaamde lightscreen. Op deze lightscreen kan je verschillende folies plakken met ” Gradient” Skys” of andere achtergronden die jouw aquarium of aquascape enorm ten goede komen! 

Achterwand aquarium
Nathan Nanuru gebruikte in deze scape een lightscreen. Dit geeft de illusie van een heldere zonnige dag.

Nog steeds hulp nodig?

Ik heb je drie andere opties gegeven die vaak worden gebruikt in de aquarium/aquascapehobby. Hopelijk kan je aan de hand van deze voorbeelden een keuze maken! Kom je er niet uit? Word lid van onze facebookcommunity en stel je vraag aan duizenden andere hobbygekken!  Succes! Wil je meer weten over een aquarium opstarten, lees mijn stappenplan eens door, voor een mooie helder aquarium.

Deel deze blog met je aquariumvrienden!

Meer aquariumblogs lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *