WAT IS DE BESTE PLEK VOOR EEN AQUARIUM?

DE BESTE PLEK om EEN AQUARIUM PLAATSEN

Het kiezen van de beste plek voor jouw aquarium is natuurlijk uiterst belangrijk. Zaken als de lichtinval, soort vloer en soort ruimte zijn van invloed op jouw keuze. Een aquarium zou in theorie op elke plaats geplaatst kunnen worden met de regels die ik met jou deel. Hiermee zorg je voor de maximale controle over jouw aquarium. Je voorkomt problemen in een later stadium zoals glasbreuk, algen en een hele hoop stress!

Lees hieronder mijn tips en jouw aquarium kan niks overkomen! Wil je weten wat ik de beste aquaria momenteel vind? Ik heb een handig lijstje onderaan deze pagina voor je samengesteld. Ben je van plan om je aquarium te verhuizen, daar heb ik ook een speciale blog voor!

Het aquarium en lichtinval

Het beste is om het aquarium op een donkere plek neer te zetten zonder lichtinval. Hiermee behoud je namelijk controle over de mate van verlichting die je geeft.

Plaats je een aquarium op een plek met direct zonlicht op het glas dan heb je minder controle over hoeveel licht er in jouw aquarium komt. Het gevolg is dat je planten (plaatselijk) ongemerkt meer voedingstoffen en co2 gaan gebruiken dan je toedient of dat het water zomer enorm warm kan worden. Dit werkt algen in de hand.

Plaats je aquarium bij voorkeur niet direct bij een raam en bekijk, voor het plaatsen, gedurende de dag, of er geen direct zonlicht op het aquarium zal schijnen. Hiermee behoud jij zoveel mogelijk de controle! Heb je echt geen andere keuze? Kijk dan of je mogelijk het lichtinval wat kan afschermen of een zijkant van het aquarium kan beplakken met een folie. Is er verder helemaal niets mogelijk dan zul je in de praktijk moeten ervaren in hoeverre het invallende licht jouw aquarium beïnvloed.

lichtinval aquarium
lichtinval bij een aquarium is nooit ideaal. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

AQUARIUM WATERPAS PLAATSEN?

Een aquarium moet recht staan! Dit is zeer belangrijk om de druk van het water gelijkmatig te verdelen over de kitnaden van het glas. Heb jij je aquarium niet waterpas staan dan zal je dit zien aan de waterrand. Deze zal niet recht zijn. Er zal veel druk op enkele naden komen en dit kan voor grote problemen zorgen mettertijd. Deze cruciale stap moet je zorgvuldig uitvoeren voordat je je aquarium vult met water. Gebruik een waterpas om te kijken of jouw aquarium recht staat. Stel een aquariumkast bij als er stelpootjes onder zitten.

WAT IS HET GEWICHT VAN EEN AQUARIUM?

Een aquarium heeft al snel een aardig gewicht. Wil jij je aquarium op een leuke kast plaatsen ga dan na of deze kast het gewicht ook kan dragen. Nano aquaria tot 30 a 40 liter zullen niet snel veel problemen geven. Voor grotere aquaria is voorzichtigheid geboden en dien je goed navraag te doen. Twijfel je? Zoek of test uit wat het draaggewicht is voordat je een aquarium plaatst. Een kast verstevigen is altijd een goede optie, plaats dragende balken die ondersteund worden door staande balken. Dit kan met elk sterk materiaal zoals hout of metaal. Je kan ook om hulp vragen in onze Facebookcommunity er zitten altijd wel een paar handige hobbyisten tussen die je van advies kunnen voorzien!

gewicht aquarium
Dit aquarium heeft een gewicht van meer dan 300 kilo....

WAT IS DE BESTE AFMETING VAN EEN AQUARIUM?

Wat ook benoemd mag worden is de aquarium afmeting. Oftewel de aquarium grootte. Jij hebt hier vast allang over nagedacht maar ik breng het toch onder de aandacht. Het zou toch zonde zijn als je alles hebt aangeschaft maar het aquarium past niet door een trappengat of deur! Plaats jij een aquarium anders dan op de begane grond houd dan rekening met de afmetingen en de ruimte in je trappengat. zorg er voor dat je voldoende mensen op de been hebt om je mee te helpen. Het kan een hele onderneming zijn. Meet van te voren dus goed de plek uit. Houdt er ook rekening mee dat je ook makkelijk bij de zijkanten zou kunnen voor onderhoudswerkzaamheden.

WAT IS DE BESTE ONDERGROND VOOR EEN AQUARIUM?

Plaats op de ondergrond van het aquarium altijd een (rubberen) mat. Hiermee voorkom je beschadigingen en plaatselijke oneffenheden die voor problemen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld omdat ze een drukpunt vormen. Een goedkope optie is bijvoorbeeld een zwarte yogamat. Leg deze onder je aquarium en snijd met een Stanleymes strak langs de rand af. Op deze manier weet je zeker dat oneffenheden geen invloed hebben op je aquarium. Vaak plaats je een aquarium op een kast van hout Zorg er voor dat het hout waterproof is. 

Conclusie Aquarium plek kiezen:

 

  • Liever GEEN (directe) lichtinval in je aquarium voor maximale controle

  • Denk na over het gewicht van jouw aquarium voordat je deze plaatst

  • Denk na over de afmetingen van je aquarium en of op de plek kan komen die jij in gedachten hebt

  • gebruik een zachte ondergrond, zoals een dun rubbermatje, om oneffenheden op te lossen

  • Plaats jouw aquarium zeker waterpas

EEn mooi helder aquarium? deze producten gebruik ik zelf:

Nog hulp nodig?

Wij besteden veel aandacht aan onze blogs en proberen je zoveel mogelijk heldere informatie te verschaffen! Mocht jij nog vragen hebben, word dan zeker lid van onze gezellige Facebook community, volg ons op Instagram voor aquarium inspiratie, of stel je vraag aan ons door een bericht te plaatsen onderaan onze blogartikelen!

Zoals altijd, Succes!

Michael Kroon

Michael Kroon

Ik heb deze website opgericht om jou te helpen met je beplante zoetwateraquarium. Lees het gratis stappenplan en meld je aan in onze leuke facebookgroep!