Beste plek aquarium?

Het kiezen voor de beste plek voor jouw aquarium is natuurlijk uiterst belangrijk. Zaken als lichtinval, soort vloer, soort ruimte zijn van invloed op jouw keuze. Een aquarium zou op elke plaats geplaatst kunnen worden met de regels die ik met jou deel. Hiermee zorg je voor de maximale controle over jouw aquarium. Je voorkomt problemen in een later stadium zoals glasbreuk, algen en een hele hoop stress!! Lees hieronder mijn tips en jouw aquarium kan niks overkomen! Voor prachtige aquaria zou je eens hier een kijkje kunnen nemen

Beste plek aquarium: lichtinval

Het beste is om het aquarium op een donkere plek neer te zetten zonder lichtinval. Hiermee behoud je namelijk controle over de mate van verlichting die je geeft. Plaats je een aquarium op een plek met veel lichtinval of zelfs direct zonlicht dan heb je weinig controle over hoeveel licht er in jouw aquarium komt. Het gevolg is dat je planten ongemerkt meer voedingstoffen en co2 gaan gebruiken dan je toedient. Dit werkt algen in de hand. Plaats je aquarium niet direct bij een raam en bekijk van te voren gedurende dag of er geen direct zonlicht op het aquarium zal schijnen. Hiermee behoud jij de controle!

lichtinval aquarium
lichtinval bij een aquarium is nooit ideaal. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Aquarium waterpas plaatsen

Een aquarium moet recht staan! Dit is zeer belangrijk om de druk van het water gelijkmatig te verdelen over de kitnaden. Heb jij je aquarium niet waterpas staan dan zal je dit zien aan de waterrand. Deze zal niet recht zijn. Er zal veel druk op enkele naden komen en dit kan voor grote problemen zorgen mettertijd. Deze cruciale stap moet je zorgvuldig uitvoeren voordat je je aquarium vult met water. Gebruik een waterpas (what else) om jouw aquarium recht te zetten.

Gewicht van een aquarium

Een aquarium heeft al snel een aardig gewicht. Wil jij je aquarium op een leuke kast plaatsen ga dan na of deze kast het gewicht ook kan dragen. Nano aquaria tot 30 a 40 liter zullen niet snel problemen geven. Voor grotere aquaria is voorzichtigheid geboden en dien je goed navraag te doen. Twijfel je? Zoek of test uit wat het draaggewicht is voordat je een aquarium plaatst.

gewicht aquarium
Dit aquarium heeft een gewicht van meer dan 300 kilo....

Wat is de beste afmeting voor een Aquarium

Wat ook benoemd mag worden is de aquarium afmeting. Oftewel de aquarium grootte. Jij hebt hier vast allang over nagedacht maar ik breng het toch onder de aandacht. Het zou toch zonde zijn als je alles hebt aangeschaft maar het aquarium past niet op de gewenste plek!? Plaats jij een aquarium anders dan op de begane grond houd rekening met de afmetingen en de ruimte in bijvoorbeeld je trappengat.

Wat is de beste ondergrond voor een Aquarium?

Plaats op de ondergrond van het aquarium altijd een (rubberen) mat. Hiermee voorkom je beschadigingen en plaatselijke oneffenheden die voor problemen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld omdat ze een drukpunt vormen

Okay, Nog even samengevat:

  • Liever GEEN (direct) lichtinval in je aquarium voor maximale controle.

  • Denk na over het gewicht van jouw aquarium voordat je deze plaatst.

  • Denk na over de afmetingen van je aquarium en of op de plek kan komen die jij in gedachten hebt.

  • gebruik een zachte ondergrond, zoals een dun rubbermatje, om oneffenheden op te lossen.

  • Plaats jouw aquarium zeker waterpas

Heb jij nog vragen of onduidelijkheden over deze stap? Vraag mij om advies en ik zal je snel helpen!

Hieronder kan je doorgaan naar 1 van de volgende stappen van het aquarium stappenplan of een stap teruglezen!